Duitsland overlegt met Turkije over reiswaarschuwing - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Duitsland overlegt met Turkije over reiswaarschuwing

Door: | 12 juni, 2020

Duitsland gaat de reiswaarschuwing voor bestemmingen buiten de EU wekelijks tegen het licht houden. Met Turkije, een belangrijke vakantiebestemming voor Duitsers, worden inmiddels gesprekken gevoerd.

Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, gezegd na overleg met de twaalf belangrijkste vakantielanden, schrijft het Duitse persbureau dpa.

De Duitse regering liet deze week weten dat de reiswaarschuwing voor meer dan 160 landen buiten de EU wordt verlengd tot 31 augustus. Dat is inclusief Turkije, waar vandaan inmiddels weer vluchten naar Duitsland plaatsvinden.
De mededeling van Maas leidde tot heftige reacties in de Duitse reisbranche en tot grote teleurstelling bij de toeristische bedrijven in Turkije.

Maas heeft donderdag laten weten dat er nog uitzonderingen kunnen zijn, bijvoorbeeld voor populaire vakantiebestemmingen als Turkije. Met vijf miljoen bezoekers uit Duitsland in 2019 is Turkije een populaire bestemming voor Duitsers. Vanuit Turkije is het luchtverkeer naar Duitsland inmiddels alweer gestart.
Volgens Maas worden inmiddels gesprekken gevoerd over hervatting van het toerisme naar Turkije en wordt de situatie week na week bekeken.

Maas benadrukte ook dat de reiswaarschuwingen en het reisadvies van de Duitse overheid slechts een aanbeveling zijn en geen voorschrift. ‘De verantwoordelijkheid voor een reis draagt iedereen zelf. Zelfs een reiswaarschuwing is geen reisverbod.’

Opheffen
De minister van Buitenlandse Zaken van Turkije, Mevlüt Cavusoglu, zegt te verwachten dat Duitsland de reiswaarschuwing voor Turkije ‘zo snel mogelijk’ opheft, schijft Der Spiegel.  De minister zegt teleurgesteld te zijn over de maatregel van zijn collega Maas. ‘De economische achtergrond van deze beslissing is voor ons moeilijk te begrijpen.’

Volgens Cavusoglu heeft zijn land alle benodigde maatregelen genomen om gasten een veilige vakantie te kunnen bieden. De quarantaineplicht is verdwenen en alle hygiënemaatregelen zijn genomen. De maatregelen zijn onder andere gecontroleerd door het Duitse veiligheidsinstituut TÜV Süd.

Turkije is Maas al tegemoet gekomen door op de nieuwe luchthaven van Istanbul een laboratorium in te richten. Zodra warmtecamera’s bij passagiers een temperatuur van 38 graden of meer vaststellen, wordt een sneltest op het coronavirus gedaan. De uitslag hiervan is na 2,5 uur gereed. Reizigers hebben dan de mogelijkheid om meteen naar huis terug te keren.

Turkse hoteliers reageren teleurgesteld op het besluit van de Duitse regering. Turkije moet ‘een van de eerste landen zijn waarvoor de reiswaarschuwing wordt opgeheven’, zegt Erkan Yagci, voorzitter van de Antalya Region Hotel Association (Aktob). Zijn land was ‘pionier’ als het gaat om voorzorgsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Vliegverkeer
Turkish Airlines heeft donderdag zijn internationale vliegverkeer na een onderbreking van ruim twee maanden hervat. De eerste vluchten vanaf Istanbul Airport gingen naar Londen en Düsseldorf.
Bij dochteronderneming Anadolu Jet stonden onder andere verbindingen van Ankara en Istanbul naar Berlijn en Frankfurt op het schema.

Egypte is ook van plan om op 1 juli de vluchten naar belangrijke vakantiebestemmingen te hervatten, zoals Hurghada en Sharm el Sheik. Egypte is na Turkije de tweede meest populaire vakantiebestemming voor Duitsers buiten de Europese Unie. (Foto Shutterstock)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties