Sri Lanka: ‘Wel calamiteit, geen repatriëring’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Sri Lanka: ‘Wel calamiteit, geen repatriëring’

Door: | 21 april, 2019

Het Calamiteitenfonds gaat voor de aanslagen op Sri Lanka formeel een calamiteit vaststellen. Die vaststelling heeft echter alleen betrekking op de korte periode tijdens de aanslagen zelf.

‘De situatie is zodanig dat er niet gerepatrieerd hoeft te worden, dus de kosten van vrijwillige repatriëring worden niet door het fonds gedekt. Wel zullen de kosten van een reisaanpassing worden vergoed. Aangezien het reisadvies niet negatief is, is repatriëring niet nodig. Voor niet-aangevangen reizen geldt ook dat dit een zaak is tussen de touroperator en reiziger, omdat de garantie van het Calamiteitenfonds alleen geldt voor aangevangen reizen’, zegt directeur Erik Jan Reuver van het Calamiteitenfonds zondagavond desgevraagd.

‘Dat geldt ook voor reizigers op de bestemming die niet verder willen reizen. Het Calamiteitenfonds betaalt in dat geval geen kosten voor repatriëring.’

Aanpassen
Wel kunnen touroperators die een aangevangen rondreis op Sri Lanka moeten aanpassen als gevolg van de aanslagen de hiermee gemoeide extra kosten bij het Calamiteitenfonds claimen, zegt Reuver.
‘Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka niet aangepast. Het geldende advies van BZ voor Sri Lanka dat voor de aanslagen van de kracht was, de kleurcode geel waarin wordt gesproken over veiligheidsrisico’s in het algemeen, blijft volgens het ministerie van kracht. Pas bij kleurcode oranje worden alle niet-essentiële reizen afgeraden. Maar daarvan is geen sprake. Overigens geldt code geel voor bijna alle landen in de wereld.’

Rondreis
De ANWB heeft dit Paasweekend alle reizen naar Sri Lanka geannuleerd, meldt de NOS. Directeur Gert-Jan Bressers van ANWB-dochter FOX liet zondagmiddag weten het zekere voor het onzekere te nemen zolang de situatie ter plekke niet helder was. FOX had zondag en maandag zestig Nederlandse toeristen die een rondreis over Sri Lanka zouden maken. Deze klanten krijgen een alternatieve vakantie of hun geld terug.
De circa tachtig toeristen van FOX op Sri Lanka maken hun reis vooralsnog af, maar wel met een aangepast schema. ‘Zo mijden we Colombo en omgeving. We bekijken van dag tot dag wat er gebeurt en of we meerdere reizen gaan annuleren.’
Ook Sawadee heeft een paar groepen op rondreis op Sri Lanka. ‘Maar die willen hun trip wel graag afmaken. We slaan onveilige gebieden over en wachten wat het Calamiteitenfonds besluit’, verklaarde directeur Jan de Ridder eerder op de zondag tegen de Telegraaf.

Hotels
De acht aanslagen op Sri Lanka hebben zondag minimaal minstens 207 doden geëist, onder wie één Nederlandse vrouw (54) woonachtig in het buitenland.
De eerste aanslagen vonden zondagochtend plaats in een kerk in Negombo, ten noorden van hoofdstad Colombo. Ook waren er explosies in kerken in Kochchikade, aan de westkust, en Batticaloa, aan de oostkust. Vanwege paasvieringen was het erg druk in de kerken.

Ook drie luxe hotels in het centrum van Colombo werden getroffen door explosies. Het gaat om het Shangri-La, Kingsbury en Cinnamon Grand. In deze vijfsterren hotels verbleven vanwege de Paasvakantie veel buitenlandse toeristen.
Een paar uur later was er een explosie in Dehiwela, in de buurt van Colombo. Dat gebeurde in een hotel in de buurt van een dierentuin. De achtste en laatste explosie was in een appartementencomplex in de buitenwijk Dematagoda in Colombo. Hier was sprake van een zelfmoordaanslag tijdens een politie-inval.

Omdat de eerste zes aanslagen in een tijdsbestek van een half uur plaatsvonden, gaat het volgens de autoriteiten om een gecoördineerde actie. De politie heeft inmiddels 13 verdachten opgepakt. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

Rust
Sri Lanka heeft de afgelopen tien jaar een periode van relatieve rust beleefd. Dit jaar is het tien jaar geleden dat de burgeroorlog met de Tamils werd beëindigd. De Tamiltijgers vochten lange tijd voor onafhankelijkheid van hun regio in het noordoosten van Sri Lanka. Op 16 mei 2009 werd de burgeroorlog formeel beëindigd. Het toerisme op Sri Lanka maakte de laatste jaren een snelle groei door. Het eiland wordt het nieuwe Bali genoemd, maar dan authentieker.

Foto: De sky-line van Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka (Foto: Shutterstock).

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel