‘Nederlanders gewoon op vakantie naar Sri Lanka’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

‘Nederlanders gewoon op vakantie naar Sri Lanka’

Door: | 22 april, 2019

Nederlandse vakantiegangers in Sri Lanka breken hun reis niet eerder af naar aanleiding van de aanslagen van eerste Paasdag. Er zijn voor zover bekend ook nauwelijks Nederlanders die hebben besloten hun al geboekte reis af te zeggen.

‘Al onze reizigers hebben aangegeven de vakantie voort te willen zetten. Daar waar nodig zijn routes van rondreizen aangepast. We hebben tot nu toe een beperkt aantal telefoontjes gehad van klanten met vragen over hun geplande reis naar Sri Lanka. Wij bekijken per vraag welke mogelijkheden er zijn. Tot nu toe hebben we alle klanten naar tevredenheid kunnen helpen’, zegt woordvoerster Anke van Nieuwenhuizen van TUI Nederland maandagavond desgevraagd tegen TravMagazine.
‘Alle reizigers van TUI en Kras die op het moment in Sri Lanka verblijven, zijn ongedeerd en maken het goed. We staan met hen in contact en adviseren hen waakzaam te blijven en aanwijzingen van autoriteiten en hoteliers op te volgen. Vanzelfsprekend blijven wij de ontwikkelingen in Sri Lanka op de voet volgen.’

Aangepast
Volgens de NOS vertrok zondagavond nog een groep van Stip Reizen naar Sri Lanka. Er waren geen afzeggingen voor de reis, die de laatste van het seizoen is. Vanuit Sri Lanka vloog een andere groep terug, van mensen die niet in de buurt waren van de locaties van de aanslagen. ‘Gasten zijn heel verdrietig vanwege de verschrikkelijke situatie, maar ze zijn gewoon naar huis gevlogen.’
Touroperators passen hun rondreizen op Sri Lanka wel aan. Zo wordt voor reizen die in Colombo zouden beginnen een andere startlocatie gezocht.

Calamiteit
Directeur Erik Jan Reuver van het Calamiteitenfonds liet zondag al tegenover TravMagazine weten dat voor de aanslagen op Sri Lanka formeel een calamiteit wordt vastgesteld, maar dat die vaststelling alleen betrekking heeft op de korte periode tijdens de aanslagen zelf.
‘De situatie is zodanig dat er niet gerepatrieerd hoeft te worden, dus de kosten van vrijwillige repatriëring worden niet door het fonds gedekt. Wel zullen de kosten van een reisaanpassing worden vergoed. Aangezien het reisadvies niet negatief is, is repatriëring niet nodig. Voor niet-aangevangen reizen geldt ook dat dit een zaak is tussen de touroperator en reiziger, omdat de garantie van het Calamiteitenfonds alleen geldt voor aangevangen reizen.’

Nog twee Nederlanders
Het dodental van de aanslagen op kerken en drie luxe hotels op Sri Lanka eerste Paasdag is inmiddels opgelopen tot 290. Er zijn circa 500 gewonden.
Volgens de regering waren alle zeven zelfmoordterroristen Sri Lankanen. Zij waren lid van de lokale extremistische moslimorganisatie National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Ze zouden hulp van een internationaal netwerk hebben gekregen.
De terreurorganisatie NTJ kwam vorig jaar in het nieuws na de vernieling van boeddhistische beelden. De vicevoorzitter van de Moslimraad van Sri Lanka zegt drie jaar geleden al gewaarschuwd te hebben voor de NTJ. Vanuit die groep zou dodelijk geweld tegen niet-moslims zijn aangemoedigd, citeert het AD vicevoorzitter Ahamed, die het gedachtegoed van de NTJ extremistisch noemt. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

De aanslagen hebben aan nog twee Nederlanders het leven gekost, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond. Het gaat om een vrouw van 48 jaar en een meisje van 12.  Beiden hebben behalve de Nederlandse ook een andere nationaliteit. De twee slachtoffers woonden in het buitenland. Dat gold ook voor de 54-jarige Nederlandse vrouw van wie zondag bekend werd dat ze was omgekomen. Alle drie de Nederlandse slachtoffers vielen in het Cinnamon Grand Hotel in Colombo.

Foto: In de hoofdstad Colombo was het stiller op straat dan gewoonlijk (Foto: Shutterstock).

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel