Minister kan dumpvluchten naar oranje bestemmingen niet verbieden - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Minister kan dumpvluchten naar oranje bestemmingen niet verbieden

Door: | 21 oktober, 2020

Het kabinet kan het aanbieden van vluchten tegen zeer lage tarieven naar gebieden met een oranje reisadvies niet verbieden. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

Tegelijk noemt de minister het verkopen van dit soort dumpvluchten ‘onwenselijk’.

‘Ik vind het onwenselijk dat luchtvaartmaatschappijen vluchten naar gebieden met een oranje reisadvies tegen soms zeer lage tarieven aanbieden. Het kabinet roept iedereen op om niet af te reizen naar gebieden met een oranje reisadvies voor motieven anders dan een noodzakelijke reis’, schrijft de minister in haar brief.

Het kabinet heeft volgens de minister geen juridische bevoegdheid om een verbod af te dwingen.
Volgens de minister is in de meeste bilaterale luchtvaartovereen­komsten en EU-akkoorden met derde landen afgesproken dat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven vrij mogen vaststellen.

Ook kan geen beroep worden gedaan op het argument van volksgezondheid, aangezien in het EU-verdrag het recht van vrij verkeer van diensten in vastgelegd.
De minister heeft de kwestie rond de lage tarieven aangekaart bij de Europese Commissie.

Onder andere de actie van Ryanair, dat voor nog geen tien euro vluchten naar oranje bestemmingen aanbiedt, was veel Kamerleden een doorn in het oog. (Foto Shutterstock)

Deel dit artikel