Kopers op de stoep bij Air Transat - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Kopers op de stoep bij Air Transat

Door: | 3 mei, 2019

Diverse partijen hebben interesse getoond om het Canadese Air Transat over te nemen. Omdat het nieuws dreigde uit te lekken, maakte de topman van Air Transat, Jean‑Marc Eustache, het nieuws zelf bekend tijdens een aandeelhoudersvergadering van het beursgenoteerde bedrijf.

In een verklaring op zijn website zegt Air Transat dat er verkennende gesprekken plaatsvinden met meer dan één geïnteresseerde partij. Er is een onafhankelijke directieraad gevormd die de diverse voorstellen gaat beoordelen. Air Transat benadrukt dat de gesprekken zich in een vroegtijdig stadium bevinden, dat er nog niets is besloten en dat helemaal niet vaststaat of het wel tot een verkoop komt. De airline zegt geen verdere updates of commentaar te zullen geven. De airline benadrukt dat de gesprekken geen gevolgen hebben voor de dagelijkse gang van zaken.
De beurskoers van Air Transat is inmiddels met meer dan 40 procent gestegen.

Grootste
Air Transat noemt zichzelf het grootste geïntegreerde toeristische bedrijf in Canada. Het bedrijf biedt pakketreizen, hotels en vluchten aan onder de namen Transat en Air Transat, met ruim 60 bestemmingen in 25 landen. Het concern, gevestigd in Montreal, heeft 5.000 medewerkers.
Het concern werd 33 jaar geleden opgericht door een groep Canadese zakenmensen in Quebec, onder wie de huidige inmiddels 70-jarige topman Jean‑Marc Eustache. Het bedrijf behaalde volgens Canadese media in 2018 een omzet van 2 miljard euro, met een nettoverlies van ruim 16 miljoen euro. Ondanks een ingezette saneringskoers noteerde het bedrijf in het eerste kwartaal van 2019 nog steeds rode cijfers.

Air Canada
Volgens het Canadese CBC News, dat een rondgang langs analisten maakte, zijn zeker drie airlines geïnteresseerd. Volgens de speculaties zou allereerst Air Canada interesse hebben. Air Canada is erg getroffen door de grounding van de Boeing 737 MAX 8, waarvan er 24 van Air Canada aan de grond staan. Met de Airbus-vloot van Air Transat (A330 en A321) kan Air Canada het tekort aan vliegcapaciteit aanvullen en zijn positie uitbouwen. Air Canada heeft veel ervaring op bestemmingen waar ook Air Transat op vliegt.

Westjet
Ook luchtvaartmaatschappij Westjet uit Calgary zou met Air Transat zijn vakantiebedrijf kunnen uitbouwen. Westjet probeert al langer zijn long haul routes naar Europa verder uit te bouwen.

Sunwing en TUI
Als derde potentiële koper wordt Sunwing Travel Group genoemd. Sunwing wordt gezien als toonaangevende touroperator van Canada, die op deze manier een belangrijke concurrent zou kunnen inlijven.
Sunwing heeft een leisurevloot van 36 toestellen en is vooral sterk op zonbestemmingen in de VS en het Caribisch gebied. Ook Air Transat liet eerder al weten zich meer op het Caribisch gebied te willen richten.

Opmerkelijk detail is dat TUI Group sinds 2009 een deelname van 49 procent in Sunwing heeft, nadat TUI zijn touroperator Signature Vacations inbracht.
De kans dat buitenlandse airlines proberen Air Transat over te nemen, is klein. Volgens de Canadese wet mag een buitenlands bedrijf maximaal 49 procent van een Canadese airine bezitten. Via zijn aandeel in Sunwing zou TUI Group echter wel zeggenschap krijgen.
Behalve van de drie airlines verwachten analisten ook belangstelling van private investeerders.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel