D66 komt met initiatiefwet voor garantiefonds vliegtickets - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties

D66 komt met initiatiefwet voor garantiefonds vliegtickets

Door: | 19 november, 2020

D66 gaat een initiatiefwet indienen om te komen tot een ticketgarantiefonds. ANWB, Consumentenbond, SGR en ANVR zeggen in een reactie blij te zijn dat hun eerder gepresenteerde voorstel hiervoor nu wordt opgepakt.

D66 Kamerlid Rutger Schonis liet woensdag in de Tweede Kamer weten dat hij samen met zijn collega Jan Paternotte een initiatiefwet gaat indienen. Het doel van die wet is om consumenten beter te beschermen tegen faillissementen in de luchtvaartsector.

De initiatiefwet sluit aan bij een plan dat ANWB, Consumentenbond, SGR en ANVR hiervoor in november 2019 aan de politieke partijen hebben gepresenteerd om te komen tot een vliegticketgarantiefonds.

In de afgelopen 3,5 jaar zijn alleen al in Europa meer dan 20 airlines failliet gegaan. Consumenten lijden hierdoor miljoenen euro’s schade doordat zij hun ticketgeld kwijtraken en, als zij al op de bestemming zijn, vaak tegen hoge kosten een terugvlucht moeten boeken.

In het voorstel van ANWB, Consumentenbond, SGR en ANVR, naar Deens voorbeeld, betalen
reizigers een klein bedrag van bijvoorbeeld 25 cent bovenop de ticketprijs ten gunste van het garantiefonds. Uit dit fonds kunnen klanten bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij worden betaald en gerepatrieerd.

De ANVR is blij met het initiatief, zegt adjunct-directeur Walter Schut.
‘In de afgelopen tijd hebben wij met diverse politieke partijen gesproken, waaronder D66. Wij verwachten dat het voorstel van D66 op het Deense model is gebaseerd, maar we houden nog even een slag om de arm aangezien wij de tekst van de Initiatiefwet nog niet hebben gezien. Het belangrijkste is echter dat nu daadwerkelijk stappen worden gezet om dit risico aan te pakken. De noodzaak mag duidelijk zijn. Woensdag, op de dag van aankondiging van de Initiatiefwet, heeft Norwegian Air faillissementsbescherming aangevraagd.’

Minister Cora van Nieuwenhuizen stelde eind augustus in een overleg met ANVR, ANWB, Consumentenbond en SGR dat zij de mogelijkheid wil onderzoeken van een vliegticketgarantiefonds in Nederland. Haar voorkeur gaat uit naar een Europese aanpak, maar een specifiek Nederlandse oplossing hoeft dit niet in de weg te staan. Van Nieuwenhuizen heeft de partijen gevraagd om met een nadere uitwerking van het voorstel te komen. Het overleg hierover met de vier initiatiefnemers met het ministerie loopt. (Foto Shutterstock)

Deel dit artikel

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.