Column: Tranen met TUIten - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Tranen met TUIten

Door: | 10 oktober, 2017

Tranen met tuiten, een mooi gezegde. Soms is het van het huilen, soms van het lachen.

Na de RMC bijeenkomst (Reis Management Club) afgelopen vrijdag in de Jaarbeurs weet ik niet wat het meest voor de hand liggend is. TUI lichtte haar standpunt toe inzake de consequenties van de nieuwe wetgeving Europese Richtlijn Pakketreizen.

Als de reisagent een huurauto verkoopt bij een TUI-pakket is hij geen agent meer maar organisator. Ik ga dit even niet verder uitleggen, maar simpel gezegd zo is het. Dat is best een verandering: de aansprakelijkheid gaat dan namelijk op alle fronten naar de agent en ligt niet meer bij de touroperator.

Mocht het mis gaan dan spreekt de consument de agent aan, waar dat eerst de touroperator was. De agent zal dan de touroperator aanspreken, maar de eerstverantwoordelijke is én blijft de agent. Vandaag is het zo dat de touroperator aansprakelijk is in bovenstaande situatie. In het verhaal van TUI zat er een heel klein addertje onder het gras: als TUI de aansprakelijkheid van de agent overneemt, dan is dat bespreekbaar begreep ik…maarrrrr, dat heeft dan financiële consequenties. Kijk daar komen de tranen, ik begrijp er niets meer van.

Op dit moment krijgt de agent commissie over de reis waar TUI voor aansprakelijk is, en die zou dan eventueel naar beneden gaan, omdat er een nieuwe wet is? Ja u leest het goed, mijn eerste gedachte is dat bij het veranderen van de aansprakelijkheid de commissie wel omhoog kan, omdat TUI dan niet meer de eerste aansprakelijke is.

Nog sterker: als de aansprakelijkheid bij TUI blijft, zou de commissie hetzelfde moet blijven, er verandert tenslotte niets. Men was aansprakelijk voor de reis en blijft dat gewoon. Dus de beloning kan hetzelfde blijven. Ik kijk er naar uit wat dit op gaat leveren, ik vertrouw erop dat een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt en niet even slim wat voordeeltjes laat prevaleren boven een goede relatie.

Terwijl ik het opschrijf heb ik weer tranen, nu van het lachen want dat geloof ik zelf niet.

(Visited 2.541 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Sigrid

    Dus als ik het goed begrijp dan koop ik een bed bij Beter Bed maar omdat het dekbed bij Ikea vandaan komt is Beter Bed niet meer aansprakelijk als het bed niet deugt….
    Goh best apart