WHO: coronavirus is internationale gezondheidscrisis - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

WHO: coronavirus is internationale gezondheidscrisis

Door: | 30 januari, 2020

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft donderdag na spoedberaad een internationale gezondheidscrisis afgekondigd vanwege het nieuwe coronavirus. In China zijn inmiddels 170 mensen aan het virus overleden. Wereldwijd zijn er bijna 8.000 besmettingen, waarvan 98 in achttien andere landen dan China.

Dat melden onder andere Reuters en NU.nl.

Volgens de WHO hoeven landen niet over te gaan tot aangepaste reisadviezen ten opzichte van China en blijft handel met het Aziatische land mogelijk. ‘De internationale gemeenschap moet vooral samenkomen om landen met zwakkere gezondheidsstelsels te beschermen tegen het virus’, aldus de WHO.

Het aankondigen van de officiële gezondheidscrisis betekent dat landen op internationaal niveau moeten samenwerken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De procedure is ontwikkeld na de SARS-epidemie in 2002 en 2003. Sinds 2009 is deze crisis vijf keer eerder uitgeroepen, voor onder meer de Mexicaanse griep, ebola en het zikavirus.

Dat er nu officieel een internationale gezondheidscrisis is afgekondigd, betekent niet dat Nederland zich grotere zorgen hoeft te maken over dat het virus hier opduikt. In Europa zijn ‘slechts’ ongeveer tien besmettingen en er zijn geen rechtstreekse vluchten van Wuhan naar Nederland.

Nederlanders die vanuit Wuhan worden geëvacueerd naar Nederland, worden eerst enkele weken in quarantaine geplaatst. Als zij ziek zijn, worden ze ook geïsoleerd waardoor verdere verspreiding in Nederland wordt voorkomen.

Het virus kan aandoeningen aan luchtwegen veroorzaken, van een simpele verkoudheid tot serieuze longinfecties. De meeste mensen die overlijden aan deze gevolgen zijn ouder of hebben onderliggende gezondheidsaandoeningen. Australische wetenschappers zijn er inmiddels in geslaagd het coronavirus te kweken in een laboratorium. Dit is een doorbraak in het traject naar het ontwikkelen van een vaccin. (Foto Shutterstock)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel