Vliegtuig wilde opstijgen vanaf taxibaan - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Vliegtuig wilde opstijgen vanaf taxibaan

Door: | 18 september, 2019

Een toestel van Transavia is begin deze maand per ongeluk bijna opgestegen vanaf een taxibaan op Schiphol. De luchtverkeersleiding ontdekte de fout op tijd en maande de piloten om de start af te breken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart, meldt de NOS.

Het incident was op 6 september, maar komt nu pas naar buiten. Volgens de Onderzoeksraad kreeg het vliegtuig van de luchtverkeersleiding toestemming om op te stijgen vanaf de Zwanenburgbaan. De piloten stuurden het toestel vervolgens niet deze startbaan op, maar een naastgelegen taxibaan.

Toen de luchtverkeersleiding dat zag, kreeg de bemanning van het vliegtuig de opdracht om meteen te stoppen. De piloten braken de start af, taxieden terug naar het begin van de Zwanenburgbaan en stegen alsnog op.

Luchtvaartdeskundige en oud-piloot Benno Baksteen vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat het een bijzonder incident is. Hij denkt dat de piloten zich in een automatisme hebben vergist en per ongeluk de verkeerde baan zijn opgedraaid. ‘Ze reden op de buitenste taxibaan. Meestal ligt er maar één taxibaan, dan keer je om en ga je de lucht in.’

Baksteen wijst erop dat het technisch mogelijk is om op te stijgen vanaf de taxibaan en zegt dat het wel eens gebeurt als er op een vliegveld werkzaamheden zijn. ‘Het toestel had gewoon de lucht in kunnen gaan, en waarschijnlijk was het wel goed afgelopen. Als er een vliegtuig op had getaxied had je dat ook gezien.’

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel