Van der Heijden: ‘Ik sluit niet uit dat we ongehoorzaam worden op Turkije’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

3 Reacties

Van der Heijden: ‘Ik sluit niet uit dat we ongehoorzaam worden op Turkije’

Door: | 23 juni, 2020

Het oranje reisadvies voor Turkije dreigt Nederlandse touroperators ernstig in de wielen te rijden. Klanten die een vakantie naar Turkije hadden gepland, worden ongeduldig en boeken in toenemende mate zelf een losse vlucht met losse accommodatie vanuit Nederland. Corendon-topman Steven van der Heijden sluit niet uit dat Corendon ‘ongehoorzaam’ wordt en tegen het advies van Buitenlandse Zaken in binnenkort toch pakketreizen naar Turkije gaat uitvoeren.

‘Dit is oneerlijke concurrentie’, zegt Van der Heijden dinsdagavond desgevraagd. Hij somt een beknopt overzicht op van Turkse maatschappijen die vanuit Nederland naar Turkije vliegen. Vanaf Amsterdam vliegen onder andere Pegasus en SunExpress (rechtstreeks), Free Airlines (vanaf volgende week) en Turkish Airlines (met tussenstop) naar de populaire badplaats Antalya.
De vluchten zijn populair bij Turkse Nederlanders die in de zomer terug naar huis gaan, maar in toenemende mate bij Nederlandse vakantiegangers.

‘Dat bevalt ons uiteraard helemaal niet’, zegt Van der Heijden. ‘Gezien het lage aantal besmettingen in Turkije en dan met name de Turkse toeristische gebieden zou het reisadvies vanuit Nederland snel op geel moeten. Nu kunnen mensen probleemloos losse vluchten en hotels boeken, maar niet bij ons. Oneerlijke concurrentie dus.’

Raar
Van der Heijden noemt het ‘raar’ dat bij het reisadvies voor landen buiten de EU een generiek advies geldt, waarbij Turkije op één hoop wordt geveegd met andere bestemmingen buiten Europa, terwijl Turkije het volgens hem aardig voor elkaar heeft, ‘Het land heeft strakke maatregelen genomen en heeft goede protocollen voor hygiëne en veiligheid opgesteld. Niemand kan uitleggen waarom het reisadvies voor Turkije nog steeds op oranje staat. Het is ook niet terecht. Ik zie met lede ogen aan dat klanten nu buiten ons om boeken. Als dit niet snel verandert, sluit ik niet uit dat we ongehoorzaam worden. We worden zelfs door klanten benaderd.’

Het zou niet de eerste keer zijn dat Corendon een oranje reisadvies van Buitenlandse Zaken negeert. Dat gebeurde in 2017, toen Corendon bij een oranje reisadvies van BZ toch reizen naar Tunesië uitvoerde. Buitenlandse Zaken had Tunesië op oranje gezet na een terroristische aanslag in 2015. Twee jaar later was dat nog steeds van kracht, iets was destijds door Van der Heijden als ‘betuttelend’ werd omschreven.

Van der Heijden: ‘We zullen niet aarzelen dat weer te doen. Uiteraard repatriëren we als dat nodig mocht zijn, dat zijn we verplicht vanuit de wet op de reisovereenkomst, wat Rutte ook zegt. Het enige punt is dat we klanten moeten uitleggen waarom ze wel naar Turkije kunnen, ondanks het oranje reisadvies vanuit BZ.’
De tijd voor het hoogseizoen dringt, zegt Van der Heijden. ‘We willen zo snel mogelijk op Turkije vliegen. We hebben nog geen besluit genomen, maar we willen voor het eind van de week helderheid.’

Radstake: mengvormen
Volgens Frank Radstake van de ANVR is de kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen) van BZ slechts een advies en mogen individuele reizigers daar van afwijken.

Op de vraag of touroperators zich strikt aan een kleur moeten blijven houden, zegt hij:
‘Het is wel logisch dat er in vergelijking met drie maanden geleden nu meer mengvormen ontstaan en touroperators ook pakketreizen kunnen uitvoeren naar bestemmingen waarvoor code oranje geldt. Veel mensen willen naar Turkije op vakantie en naarmate de versoepeling van het reisadvies langer duurt, zul je zien dat reisaanbieders in samenspraak met de klant een manier vinden om toch te gaan. Voorwaarde is dan wel dat het oranje advies niet geldt vanwege iets ernstigs als een hoog aantal coronabesmettingen. De touroperator moet zijn reisovereenkomst gewoon kunnen uitvoeren en de klant moet uiteraard zelf graag naar de bestemming willen’, zegt Radstake. ‘Er moeten dus heldere afspraken zijn.’

Overigens, klanten die bij kleurcode oranje zelf een ticket boeken, dienen er rekening mee te houden dat in noodgevallen niet wordt gerepatrieerd en dienen hun reisverzekering te checken. Bovendien geldt na terugkomst van een ‘oranje’ bestemming dat reizigers bij terugkeer twee weken in zelf-quarantaine moeten. ‘Alleen is hier geen enkele controle op.’

Het reisadvies vanuit het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Turkije staat zoals bekend nog steeds op oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het land staat ook niet op de lijst van landen waar naartoe vakanties mogelijk zijn zodra de grens opengaat. Buurland Griekenland bijvoorbeeld staat wel op die lijst.

De versoepeling van het reisadvies voor Turkije van oranje naar geel is volgens Radstake een continue onderwerp van gesprek. De Europese landen hebben afgesproken dat zij samen optrekken bij het versoepelen van het reisadvies voor landen buiten de EU. ‘Maar zoiets duurt inderdaad langer dan bij afspraken tussen landen onderling.’

Duitsland
In Duitsland is de situatie vergelijkbaar. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft recent een reiswaarschuwing gehandhaafd voor 160 landen buiten de EU, waaronder Turkije. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas benadrukte daarbij dat individuele afspraken met specifieke landen mogelijk zijn.
Inmiddels zijn gesprekken gaande met Turkije, dat aanvankelijk woest op de Duitse stap had gereageerd, omdat Turkije daarmee over één kam wordt geschoren met andere bestemmingen buiten de EU. In de Duitse reissector is de hoop en verwachting dat vakanties naar Turkije eerder mogelijk worden dan eind augustus, al staat nog niets zwart op wit.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoǧlu, liet recent weten dat hij in mei een ‘zeer vruchtbaar gesprek’ had met zijn Nederlandse collega Stef Blok over het starten van toeristische activiteiten tussen beide landen.
Turkije hamert ondertussen op de strenge gezondheidsmaatregelen die op de bestemming zijn genomen, met certificering onder toezicht van bekende internationale instanties.

Deze week werd bekend dat Turkije per 1 juli een gezondheidsverzekering lanceert, die ook geldig is in geval van covid-19. Deze is beschikbaar voor buitenlandse vakantiegangers naar Turkije. Alle zorguitgaven tot drie-, vijf- en zevenduizend euro zijn gedekt in een verzekeringspakket van respectievelijk 15, 19 of 23 euro. Deze zijn verkrijgbaar aan boord van samenwerkende luchtvaartmaatschappijen, de luchthavens, via reisorganisaties en online.

Buitenlandse Zaken
Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat tegenover TravMagazine weten dat EU/Schengen landen hebben afgesproken gezamenlijk op te trekken bij versoepeling van reisadviezen en dat daarbij de gezondheidssituatie op een bestemming leidend is.
Of er individuele gesprekken tussen Nederland en Turkije plaatsvinden, kan zij niet zeggen. ‘De EU-landen trekken zo veel mogelijk samen op, maar uiteindelijk blijft ieder land wel verantwoordelijk voor zijn eigen inreisbeleid.’

Of dat betekent dat het reisadvies voor Turkije op korte termijn wordt versoepeld, kan zij echter niet zeggen. ‘Ik kan niet vooruitlopen op de vraag of er op korte termijn een besluit wordt genomen voor de rest van de zomer.’

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

 1. Hanneke

  Volledig met van der Heijden eens… reisadvies meteen nu vandaag op geel en eerlijk gezegd nog beter op groen… Woon hier al 25 jaar, kan graag een video reportage maken met hoe goed hier alles is geregeld. Laat de politiek daarbuiten. Gr aan de hr van der Heijden, was ergens nog indirect mijn baas want kom zelf uit het Tui nest, 9 jaar reisleiding gedaan. Nu zelfstandig ondernemer… Turkije is klaar voor een onbezorgde Corona beschermende zonvakantie met schone stranden, heerlijk eten, en prachtige natuur. Kom juist nu dit jaar… Je hebt nu alle rust en het hele land ligt aan je voeten…

 2. De politieke houding van Turkije in het Middelandse Zee gebied is niet optimaal, gaat er soms meer schuil achter de code oranje?

 3. Nederlanders zien dit niet ‘als een advies’ maar nemen de adviezen voor waar aan en worden extra bang gemaakt door reisverzekeraars die benadrukken geen enkele dekking bij code oranje te geven.

  Verder volledig met van der Heijden eens.

  Ook raar en nota bene een populair toeristische bestemming en lid van de EU: Griekenland. Waarom is er geen aankondiging dat Griekenland per 1 juli naar code geel zal gaan? Per 1 juli zijn toeristen immers weer onbeperkt welkom in Griekenland. Dit geeft erg veel onnodige onrust bij klanten.

  Wat doet de ANVR hieraan? Waarom lees ik hier niets over?

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.