Turkse investeerder zoekt actieve rol bij Thomas Cook - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Turkse investeerder zoekt actieve rol bij Thomas Cook

Door: | 8 augustus, 2019

Oprichter Neset Kockar van Anex Tours, die 8 procent van de aandelen Thomas Cook in handen heeft, hoopt op samenwerking met het Britse reisbedrijf.

Hij ziet veel potentie voor het bedrijf, maar ook managementproblemen, zegt hij tegen persagentschap Bloomberg. Ondertussen heeft een investeerder uit Rusland een klein aandelenpakket gekocht.

Bij de investeerder uit Rusland gaat het om Lilia Rodionova. Deze heeft een belang van 3,4 procent genomen in Thomas Cook, blijkt uit een verplichte transactiemelding van Thomas Cook bij de beurs van Londen.
Over de nieuwe aandeelhouder is niets bekend, behalve dat deze is gevestigd in de stad Ulyanovsk in het westen van Rusland.

Vorige week werd al bekend dat de Turkse ondernemer Neset Kockar, de oprichter en CEO van Anex Tourism Group, een belang van 6,7 procent in Thomas Cook Group had genomen. Een paar dagen later werd bekend dat hij zijn belang had uitgebreid naar 8,01 procent van de aandelen.

Anex is onder de naam Anex Tour actief als touroperator in Duitsland, Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Onder de naam Orex Travel werkt het bedrijf in Tsjechië, Slovakije en Polen. Daarnaast behoort ook Azur Air in Rusland en de Oekraïne tot het bedrijf.
Amex Tour telt circa 3 miljoen passagiers per jaar in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de Caribbean. De totale omzet van de Anex Tourism Group bedraagt 2,1 miljard euro.

Oprichter Neset Kockar (46) ziet voor zichzelf een rol weggelegd bij de herstructurering van Thomas Cook Group, zegt hij deze week tegen Bloomberg. Volgens hem is meer nodig dan alleen een kapitaalinjectie. Hij verwijst daarmee naar het financieringsplan van het Chinese Fosun en de banken, die 750 miljoen pond (836 miljoen euro) in het Britse reisbedrijf willen investeren.

Daarnaast willen de schuldeisers (de banken) hun uitstaande vorderingen geheel of gedeeltelijk omzetten in aandelen, waardoor het concern mogelijk tevens grotendeels wordt verlost van zijn schuldenlast van 1,6 miljard Britse pond.

Volgens Kockar ziet Fosun het Britse reisbedrijf puur door de ogen van een investeerder. ‘Ik denk dat de problemen zijn op te lossen met minder geld. Ik zie eerder managementproblemen dan puur financiële aspecten.’

Kockar zegt dat hij bezig is met een lange termijnplan voor Thomas Cook. Hij zegt ook dat hij contact heeft gehad met de investeringsbanken en met Fosun.
De marktwaarde van het in Londen gevestigde reisbedrijf daalde vorige maand tot 69 miljoen pond (75 miljoen euro), waardoor Kockar een belang van 8 procent kon kopen voor ongeveer 10 miljoen pond (11 miljoen euro), schrijft opnieuw Bloomberg.

‘Mijn doel is niet om winst te maken door te handelen in aandelen van Thomas Cook. Iedereen ziet het als een kapotte machine, maar ik geloof dat als de juiste stappen worden genomen, het een geweldige machine is die weer zeer efficiënt zal werken.’

Wat precies zijn plan is, liet Kockar open. In Turkije wordt gespeculeerd dat de Anex Group zijn eigen incoming agent in Turkije voor Thomas Cook naar voren wil schuiven. Ook zou hij samenwerking op het gebied van hotels nastreven.

(Visited 324 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel