Topman Ryanair: '900 personeelsleden te veel' - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Topman Ryanair: ‘900 personeelsleden te veel’

Door: | 31 juli, 2019

Ryanair heeft 900 personeelsleden te veel. Dat heeft topman Michael O’Leary het personeel woensdag in een videoboodschap laten weten. Het gaat om 500 piloten en 400 cabinemedewerkers. De prijsvechter gaat daarom de komende weken ontslagen aankondigen, die rond eind september en na de kerstdagen zullen vallen.

Eerder liet Ryanair al weten dat enkele vliegbases worden gesloten of dat op sommige ervan de capaciteit wordt verminderd. Eind augustus wordt bekend welke dat zijn.

Ryanair zag de winst na belastingen vorig jaar fors dalen. Deze ging met 39 procent omlaag naar 885 miljoen euro. Volgens het bedrijf was dit mede te wijten aan de hevige concurrentie met andere maatschappijen, hoge brandstofkosten en de 20 procent hogere lonen voor piloten.
In voorgaande jaren noteerde de Ierse prijsvechter vaak een winst van rond de 1,5 miljard euro.

Topman O’Leary wil terug naar deze cijfers en voert daarom kostenbesparingen door. De ontslagen lijken daar onderdeel van te zijn. Ook de lonen van het management zijn bevroren.

Overigens levert O’Leary zelf ook in. De topman krijgt de komende vijf jaar de helft van zijn voormalige salaris van 1 miljoen euro. Hij heeft ook een plafond van 500.000 euro voor zijn jaarlijkse bonus toegezegd. Die afspraken werden al in februari gemaakt en gelden voor het nieuwe vijfjarige contract dat O’Leary woensdag 31 juli zou tekenen.

O’Leary maakt ook niet langer aanspraak op de beloningsregeling met aandelen, die hem afgelopen jaar nog 1,5 miljoen euro opleverde. Wel ontvangt de topman een bonus van 10 miljoen aandelen in Ryanair als hij erin slaagt de komende vijf jaar bepaalde doelstellingen te bereiken. Deze aandelen zijn op dit moment bijna 100 miljoen euro waard.
Een belangrijke doelstelling is dat het bedrijf een jaarlijkse nettowinst van meer dan 2 miljard euro moet bereiken. Een andere is dat de koers van het aandeel omhoog gaat.

O’Leary is momenteel de op vier na grootste aandeelhouder van  Ryanair, met een belang van 3,9 procent.

(Visited 688 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel