Toezichthouder ACM staat achter corona-voucher - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Toezichthouder ACM staat achter corona-voucher

Door: | 25 maart, 2020

Toezichthouder ACM heeft begrip voor het initiatief van de ANVR om coronavouchers te ontwikkelen. ‘De ACM heeft als toezichthouder meegekeken naar de voorwaarden die aan deze voucher zijn verbonden. Het uitgangspunt daarbij was om een balans te vinden tussen de rechten van consumenten en het voortbestaan van de reisaanbieders.’

Dat schrijft  de Autoriteit Consument & Markt woensdag op zijn website.

Zoals bekend verstrekken ANVR-reisaanbieders deze vouchers aan consumenten die een pakketreis hebben geboekt en betaald, maar vanwege de huidige situatie niet op reis kunnen. Zij ontvangen een voucher voor het bedrag van de reis.

‘Wij bevinden ons in een uitzonderlijke situatie die negatieve effecten heeft op consumenten én op ondernemers in de reisbranche. Gegeven deze situatie staan wij achter dit initiatief’, zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, die de voucher dus gedoogt.

De voucher, een initiatief van ANVR en SGR, wordt gedurende 1 jaar na uitgifte gedekt door de SGR-garantie tegen faillissement van de reisaanbieder. Deze regeling is tot stand gekomen in overleg met het ministerie van Economisch Zaken.
De ACM heeft als toezichthouder meegekeken naar de voorwaarden die aan deze voucher zijn verbonden. Het uitgangspunt daarbij was om een balans te vinden tussen de rechten van consumenten en het voortbestaan van de reisaanbieders.

‘Zo is afgesproken dat consumenten de vouchers ook kunnen inwisselen voor een reis die start op een later tijdstip dan binnen een jaar. Die nieuwe reis is dan gewoon gedekt door de SGR-garantie. Als de consument uiteindelijk besluit geen gebruik te maken van de voucher, is de reisaanbieder die de voucher heeft verstrekt verplicht de volledige waarde terug te betalen,  uiterlijk aan het eind van de SGR-dekkingstermijn van één jaar na uitgifte, maar niet eerder dan na 6 maanden na de uitgifte van de voucher.
De reisorganisatie mag hiervan in het voordeel van de consument afwijken. Hiermee blijft dus hun recht op geld terug in stand, maar alleen op een later tijdstip. Ook is afgesproken dat de reisaanbieders geen administratiekosten rekenen voor de voucher dan wel geld terug.’

De ACM zal de uitvoering van de regeling kritisch volgen, onder andere aan de hand van signalen bij ACM ConsuWijzer. Daarbij zal de ACM niet aarzelen op te treden als de rechten van consumenten onvoldoende worden gerespecteerd’, schrijft de toezichthouder.

Zoals TravMagazine al eerder schreef, komt het ministerie van Economische Zaken uiterlijk donderdagochtend met een nadere reactie.
Wat de rechten zijn van de consument, lees je hier. 

(Foto Shutterstock)

Deel dit artikel

Reacties