Thomas Cook reageert op koersval: 'business as usual' - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Thomas Cook reageert op koersval: ‘business as usual’

Door: | 21 mei, 2019

Beleggers blijven bezorgd over de financiële positie van Thomas Cook. De Britse reisorganisatie kreeg maandagochtend opnieuw te maken met een forse koersdaling, nadat de beurskoers op vrijdag ook al onderuit was gegaan.

De koersval is een reactie op de slechte resultaten over de eerste helft van het gebroken boekjaar 2018/2019, die het concern op 16 mei bekendmaakte. Het bedrijf leed in de eerste helft van het boekjaar een verlies van 1,456 miljard Britse pond, ofwel 1,664 miljard euro.
Analisten van investeringsbank Citigroup sloegen na de bekendmaking van de cijfers alarm vanwege de hoge schuldpositie. De koers van het reisconcern daalde met 40 procent, de grootste terugval sinds 2011. Maandagochtend ging nog eens 20 procent van de koerswaarde af, meldt het FD.

Voldoende
Thomas Cook liet in het weekend in een reactie weten dat het ruim voldoende middelen heeft om de bedrijfsvoering normaal voort te zetten. De slechte resultaten zijn mede veroorzaakt door de langdurige hittegolf van vorige zomer in Noord-Europa, die lang doorwerkte op de boekingen van dit jaar. Daarnaast leidt de aanhoudende onzekerheid rond de Brexit tot grote terughoudendheid onder Britse consumenten om een vliegvakantie te boeken.
‘In combinatie met hogere brandstofkosten en hotelprijzen zal dit in de rest van het jaar voor meer tegenwind zorgen’, aldus topman Peter Fankhauser bij de presentatie van de cijfers.

Uitweg
Het Britse vakblad Travel Weekly stelt de vraag of Thomas Cook de storm opnieuw kan doorstaan en geeft zelf het antwoord: ja, maar niet in de huidige vorm. Thomas Cook Group heeft zelf in een eerder stadium al een uitweg geschetst. Het concern wil zijn airline-tak verkopen en met de opbrengst deels de schuldenlast substantieel reduceren en tevens investeren in eigen hotels op populaire bestemmingen rond de Middellandse Zee.

Lufthansa heeft inmiddels belangstelling getoond voor overname van vakantievlieger Condor, onderdeel van Thomas Cook. Virgin Atlantic zou interesse hebben in de longhaul-activiteiten van de Britse tak van Thomas Cook Airlines.

Biedingen binnen
‘We hebben inmiddels een paar goede biedingen voor de airline-tak binnen’, zegt woordvoerster Hanita van der Meer van Thomas Cook Nederland. ‘We gaan daarbij echter niet over één nacht ijs. De airline-tak is winstgevend en beschikt over goede slots. We willen bij de verkoop wel goede voorwaarden voor onszelf bedingen en zorgen dat we goede stoelen houden. Tegelijk openen we dit jaar 20 hotels rond de Middellandse Zee. Daar investeren we volop in.’
Volgens Van der Meer is het business as usual binnen Thomas Cook. ‘We zijn volop bezig met de zomerverkoop. We hebben een kredietfaciliteit voor de komende winter aangevraagd en gekregen. Dat doen banken ook niet zomaar. De banken steunen het beleid en de koers van de groep.’

Met de inkomsten van het zomerseizoen voor de boeg en de kredietfaciliteit van 300 miljoen pond (343 miljoen euro) voor komende winter heeft het concern volgens analisten van Travel Weekly voldoende tijd om orde op zaken te stellen.

Foto: Peter Fankhauser, topman van Thomas Cook Group.

(Visited 833 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel