Thomas Cook Group begint boekjaar met oplopend verlies - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Thomas Cook Group begint boekjaar met oplopend verlies

Door: | 16 mei, 2019

Thomas Cook Group heeft de eerste helft van boekjaar 2018/2019 afgesloten met een flinke min. Het verlies voor belastingen bedroeg 1,456 miljard Britse pond, ofwel 1,664 miljard euro. Het goede nieuws is dat de omzet met 3,019 miljard pond (3,45 miljard euro) vrijwel op het niveau van vorig jaar zat, toen in de eerste zes maanden 3,227 miljard pond (3,69 miljard euro) werd omgezet.

Het verlies voor belastingen nam in de eerste helft van het boekjaar verder toe; van 346 miljoen euro in 2018 naar 1,664 miljard euro over de eerste zes maanden van 2019 (cijfers tot en met 31 maart).

Hittegolf
CEO Peter Fankhauser sprak donderdag bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten van een onzeker consumentenklimaat dat kenmerkend is voor alle markten waarin Thomas Cook actief is. Hij noemde de langdurige hittegolf van vorige zomer in Noord-Europa, die lang doorwerkte op de boekingen van dit jaar. De hoge prijzen op de Canarische Eilanden zorgden voor minder vraag in de winter. Daarnaast leidt de aanhoudende onzekerheid rond de Brexit ertoe dat veel Britten het boeken van hun zomervakantie hebben uitgesteld.
‘We zien voor de zomer een aanhoudend grote vraag naar Turkije, Egypte en Tunesië vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding en de toegenomen vliegcapaciteit.’
Van grote invloed op het resultaat is volgens Fankhauser de grote afschrijving op de koop van My Travel in 2007, die voor 1,2 miljard euro op de balans drukt.

Thomas Cook heeft voor komende zomer te maken met traag op gang komende boekingen, zeker in vergelijking met de zeer sterk boekende eerste helft van 2018. Op 31 maart dit jaar had Thomas Cook 57 procent van zijn zomerprogramma verkocht. Op dezelfde datum vorig jaar was dat nog 59 procent. Inmiddels worden 50 procent van alle boekingen van de groep online gedaan.

Daarnaast besloot Thomas Cook eerder al om voor dit boekjaar capaciteit te verminderen, om het risico bij de touroperator te beperken en tevens de eigen airline in staat te stellen de sterke groei van vorig jaar te consolideren.
Ook de eigen airline groep, die te koop staat, noteerde in de eerste helft van het boekjaar een groter verlies; van min 72 miljoen vorig jaar naar min 92 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar. De omzet daalde met 121 miljoen euro naar 1,3 miljard euro. Volgens Fankhauser hebben diverse partijen interesse getoond in overname van de airline-tak.

Hotels
Volgens Fankhauser werkt Thomas Cook hard aan zijn positie als een van de leidende aanbieders van zon-strand hotels in Europa. De laatste twee maanden openden 12 nieuwe hotels van het eigen merk de deuren. In totaal worden dit jaar 20 nieuwe hotels geopend op belangrijke bestemmingen rond de Middellandse Zee, waaronder vier nieuwe Cook’s Clubs en het eerste Casa Cook voor families op Kreta.

Buiten Europa heeft Thomas Cook grote stappen gezet in China, met de joint venture met twee nieuwe hotelprojecten in samenwerking met Fosum. Dat is inclusief het eerste Casa Cook in Azië.
Daarnaast heeft Thomas Cook zich verzekerd van een leidende positie op de Russische markt, door het plan om via een joint venture de nummer één touroperator Biblio Globus te kopen.
De hervorming opo de Britse markt zijn versneld doorgevoerd, waaronder de sluiting van 21 eigen winkels in de UK.
Ondanks de al ingezette capaciteitsreductie blijft Thomas Cook volgens Fankhauser de rest van het jaar last houden van toenemende druk op marges als gevolg van onzekerheid bij (vooral Britse) consumenten. ‘In combinatie met hogere brandstofkosten en hotelprijzen zal dit in de rest van het jaar voor meer tegenwind zorgen.’
Voor winter 2019/2020 heeft Thomas Cook een kredietfaciliteit van 300 miljoen pond, ofwel 343 miljoen euro, bij de banken gesteld als buffer.

Foto: Peter Fankhauser, CEO van Thomas Cook Group.

(Visited 565 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel