Thomas Cook bevestigt overnamegesprekken met Chinees Fosun - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Thomas Cook bevestigt overnamegesprekken met Chinees Fosun

Door: | 11 juni, 2019

Het Chinese Fosun is in gesprek met Thomas Cook over een eventuele overname van de touroperator-divisie. Dat heeft het Britse reisconcern bevestigd. De Thomas Cook Group bevestigde maandag op zijn website dat het een ‘voorlopig verzoek’ van Fosun International Limited had ontvangen.

Dat gebeurde na berichten in Britse media. Er is geen zekerheid dat het tot een formeel aanbod komt, benadrukt Thomas Cook in een korte verklaring. Het bestuur zegt alle mogelijke aanbiedingen en andere strategische alternatieven te zullen onderzoeken en te handelen in het belang van de aandeelhouders. Het bedrijf zegt met verdere mededelingen te komen wanneer dat noodzakelijk is.

Zaterdag meldde de Britse nieuwszender Sky News dat Fosun binnen een paar weken een formeel bod wil uitbrengen op de touroperator-tak van Thomas Cook. De eigen luchtvaartmaatschappij van de groep, inclusief vakantievlieger Condor, valt daar buiten. De reden is dat een niet-Europese meerderheidsaandeelhouder niet in overeenstemming zou zijn met de EU-luchtvaartrechten.
Het is overigens nog steeds mogelijk dat de onderhandelingen op niets uitlopen. Fosun wordt geadviseerd door bank JP Morgan.

Sky News, dat doorgaans goed is geïnformeerd, had in april al gemeld dat Fosun interesse had in de koop van Thomas Cook. Het Chinese conglomeraat is de grootste aandeelhouder van Thomas Cook Group, met 18,7 procent van de aandelen. Fosun beheert samen met het Britse reisbedrijf de joint venture Thomas Cook China in Shanghai. Hiermee heeft Thomas Cook toegang tot de grote binnenlandse Chinese markt. Tot de Fosun Tourism Group behoren al Club Med, hotels in China en een incoming agent.

Half mei dit jaar deed de Duits-Zweedse investeerder Triton Partners al een bod op de touroperators en airlines van Thomas Cook in Scandinavië. Triton verwierf begin dit jaar de meerderheid van de aandelen Sunweb. Begin juni werd bekend dat Triton ook de meerderheid van de aandelen Corendon heeft gekocht.

Beurskoers
Voor de eigen airline-tak van Thomas Cook Group, die sinds februari dit jaar in de etalage staat, zijn diverse maatschappijen geïnteresseerd. Dat zijn naar verluidt Lufthansa, dat vooral interesse heeft in vakantievlieger Condor, Virgin Atlantic en een financiële investeerder.
De bevestiging dat er gesprekken gaande zijn tussen Thomas Cook en Fosun is goed voor de koers van het Britse reisconcern. Op de beurs van Londen steeg de aandelenkoers maandag met 16 procent tot 18,7 pence.

Thomas Cook Group heeft de eerste helft van boekjaar 2018/2019 afgesloten met een verlies voor belastingen van 1,456 miljard Britse pond, ofwel 1,664 miljard euro. Dat is volgens topman Fankhauser mede veroorzaakt door de onzekerheid rond de Brexit en het feit dat klanten uit de UK hun zomervakantie daardoor ook later boeken. Daarnaast besloot Thomas Cook zijn investering in My Travel uit 2007, die voor 1,1 miljard pond op de balans stond, in één keer af te schrijven.

(Visited 972 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel