Sunny Cars Group annuleert deelname aan ITB - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Sunny Cars Group annuleert deelname aan ITB

Door: | 27 februari, 2020

De Sunny Cars Group heeft zijn deelname aan ITB 2020 in Berlijn, die volgende week plaatsvindt, geannuleerd vanwege het Coronavius. Dat heeft de aanbieder van autohuur donderdag bekendgemaakt.

Volgens CEO Thorsten Lehmann is zijn bedrijf niet de eerste die deze stap neemt.
Oorspronkelijk wilde Sunny Cars met in totaal 22 werknemers naar Berlijn reizen om op de toerismebeurs partners en zakelijke relaties te ontmoeten. Ook het geplande diner voor Duitse relaties op de dinsdagavond voorafgaand aan de ITB en het diner op de woensdagavond voor de Nederlandse relaties zijn geannuleerd.

‘Volgens het motto ‘bij twijfel niet doen’ hebben we besloten niet deel te nemen aan ITB 2020. We zijn voorzichtig en nemen onze verantwoordelijkheid ten opzichte van onze gewaardeerde collega’s’, aldus Lehmann in Duitse media.
‘Tegelijk hoop ik dat de ITB wordt geannuleerd. Dat is de enige juiste beslissing.’

Lehmann liet al eerder weten dat diverse zakelijke partners hun afspraak met Sunny Cars op de ITB hadden geannuleerd.

Gezondheid
Hans Knottnerus, Managing Director Sunny Cars Nederland, België en Frankrijk, onderschrijft het besluit om deelname aan de ITB te annuleren, ten volle. ‘Het is jammer, maar we gaan de gezondheid van onze medewerkers niet in de waagschaal stellen. Ook moeten we ons realiseren dat als er een uitbraak op de ITB plaatsvind er een quarantaine-periode van minimaal 14 dagen in werking treedt.’

De beslissing om deelname aan ITB te annuleren doet Sunny Cars financieel pijn, want het bedrijf zal alle verplichtingen jegens de ITB-organisatie nakomen.

Maar, zegt CEO Lehmann: ‘De verantwoordelijkheid tegenover onze medewerkers staat voorop. Het is de enige juiste beslissing voor ons en het voelt goed.’

Eerder deze week liet Schauinsland weten dat het grote ITB-feest van dit jaar is geannuleerd. Het bedrijf vindt het niet passend om nu, met alle commotie rond corona, uitgebreid feest te vieren. Ook DER Touristik heeft het ITB partnerevent geannuleerd.

De ITB zelf benadrukte deze week nogmaals dat de beurs van 4 tot 8 maart gewoon doorgaat. Wel zijn er verscherpte maatregelen voor deelnemers. Exposanten moeten een verklaring invullen waarin zij aangeven of ze de afgelopen 14 dagen in bepaalde steden en regio’s in China, Italië, Zuid-Korea en Iran zijn geweest.

Bild
Het Duitse Bild Zeitung zegt in een commentaar dat de ITB direct geannuleerd moet worden. Dat gebeurt onder het motto: ‘Hoe naïef kan een beursorganisatie zijn? Of beter gezegd, hoe winstgeil?’, aldus de krant.

Volgens Bild zijn de aanvullende hygiëne-maatregelen volstrekt onvoldoende met 160.000 bezoekers van over de hele wereld. De krant schrijft in zijn commentaar van donderdag dat het allemaal om geld draait. ‘Wanneer de beursorganisatie de ITB afzegt, dan moet het de exposanten de kosten vergoeden. Dat kan in de miljoenen lopen. Maar als exposanten annuleren uit bezorgdheid om de gezondheid van hun medewerkers en mensen die hun stand bezoeken, dan draaien ze zelf voor de kosten op. Een onfatsoenlijke, onverantwoordelijke rekening. Wie het eerst beweegt, die verliest.’

Handelsblatt
Ook het Handelsblatt, de Duitse versie van het FD, roept dat de beursorganisatie de ITB moet annuleren, in navolging van andere beurzen in Duitsland. De krant schrijft dat de ITB-organisatie het economische belang laat prevaleren boven de gezondheid van bezoekers en exposanten.
Vanuit China zijn slechts zes annuleringen van exposanten binnen. Vanuit Italië, dat 401 stands op de beurs heeft geboekt, nog geen één. Dat heeft volgens Handelblatt vooral met de hoge annuleringskosten te maken.

De krant concludeert: als de beursorganisatie zelf de ITB annuleert, moeten exposanten terugbetaald worden. En dat loopt in de miljoenen. Maar het verlies voor de beursorganisatie valt minder groot uit wanneer maar lang genoeg wordt gewacht op nerveus geworden exposanten die zelf uiteindelijk annuleren.

Foto: oprichter Kai Sannwald, CEO Thorsten Lehmann en Hans Knottnerus, managing director Sunny Cars Nederland, België en Frankrijk. (Archieffoto TravMagazine)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Tom van Apeldoorn

    Heel begrijpelijk maar tegelijk een slecht signaal naar de consument.
    De angst voor het virus is minder groot dan de angst voor de autoriteiten die dan de stad Berlijn 2 weken in quarantaine doen als er iemand ziek is of lijkt. De waanzin heeft duidelijk de overhand en wint het van gezond verstand.