Steenrijke broers zouden bod op Jet Airways overwegen - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Steenrijke broers zouden bod op Jet Airways overwegen

Door: | 22 mei, 2019

De steenrijke broers Gopichand en Srichand Hinduja zouden met hun Hinduja Group een bod overwegen op het met schulden beladen Jet Airways, melden media in India. Tegelijk meldt de Telegraaf woensdag dat Jet Airways door een Nederlandse rechter failliet is verklaard. De rechter kon dat doen omdat de airline ook een kantoor heeft op Schiphol, bevestigt curator Rocco Mulder tegen de krant.

Jet Airways werd in Nederland bij verstek veroordeeld, dus het is nog niet duidelijk of het bedrijf van het faillissement op de hoogte is en of het daartegen in verzet wil. Het faillissement geldt volgens het Nederlandse recht in alle landen, maar het is niet direct duidelijk of het Indiase recht dat erkent, zegt Mulder.

Onduidelijk
Ondanks de uitspraak blijft onduidelijk wat de status van Jet Airways is. De Times of India meldde dinsdag dat de Hinduja Group, eigendom van de steenrijke broers Gopichand en Srichand Hinduja, een bod zou overwegen op het met schulden beladen Jet Airways. De twee broers, die fortuin maakten met investeringen in de bankwereld, olie en gas, behoren tot de rijkste inwoners van Groot-Brittannië.

Na de aankondiging dat de broers deze week een bod zouden uitbrengen, steeg de koers van het aandeel Jet Airways met 15 procent, aldus de Indiase zakenkrant.

Investeerders
De Hinduja Group zou in gesprek zijn met oprichter Naresh Goyal van Jet Airways, aandeelhouder Etihad en de banken die onder leiding van SBI Capital Markets al geruime tijd naar investeerders zoeken.
SBI wilde geen commentaar geven en ook Etihad wilde niet reageren op vragen van persbureau Reuters. Etihad, dat een minderheidsaandeel heeft in Jet Airways, zou onder bepaalde voorwaarden bereid zijn opnieuw te investeren in de airline, maar wil niet de hoofdaandeelhouder zijn.
Jet Airways, ooit de grootste private airline van India, stopte op 17 april met vliegen omdat er geen geld meer was voor brandstof en salarissen. De airline heeft een bankschuld van 1,2 miljard dollar, ofwel ruim 1 miljard euro.
De deadline om investeerders te vinden, per 10 mei dit jaar, is ruimschoots

Redding
Een eventuele redding van Jet Airways is voor een nieuwe eigenaar niet makkelijk, aangezien de airline al veel toestellen moest teruggeven aan verhuurders, veel piloten en cabinebemanning zijn vertrokken naar andere airlines en ook kostbare slots naar concurrenten zijn gegaan. Veel van het management is inmiddels vertrokken. Topman Vinay Dube en financieel directeur Amit Agarwal stapten vorige week op. Eerder al vertrokken oprichter Naresh Goyal en diverse andere bestuurders.

Het faillissement in Nederland is aangevraagd door twee Europese transporteurs die nog geld tegoed hebben van Jet Airways. De schulden hier vallen volgens curator Mulder echter in het niet bij die in India. Hij gaat daarom in eerste instantie in gesprek met de onderneming, al is contact leggen met het bestuur in India zeer lastig gebleken.

(Visited 408 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel