Spanje vreest sluiting 500 hotels na omvallen Thomas Cook - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Spanje vreest sluiting 500 hotels na omvallen Thomas Cook

Door: | 14 oktober, 2019

Het omvallen van Thomas Cook heeft grote gevolgen voor de Spaanse toeristensector. Naar schatting loopt het land dit najaar en komende winter circa 1,3 miljoen vakantiegangers mis, die niet naar Spaanse bestemmingen kunnen vliegen.

Dit zal ertoe leiden dat ten minste 500 hotels worden gesloten. Dat kost de toeristensector vele honderden miljoenen euro’s.
Dat zegt Ramón Estalella, voorzitter van de grootste Spaanse hotelassociatie, tegen de BBC.

De Spaanse regering had eerder al een pakket maatregelen aangekondigd ter waarde van 300 miljoen euro, inclusief noodkredieten en een verlaging van luchthavengelden. Dat geldt vooral voor hubs op de Balearen en de Canarische eilanden. Daarnaast zijn er plannen om 500 miljoen euro uit te geven aan de verbetering van de toeristische infrastructuur.

Volgens berekeningen zullen de Canarische Eilanden in het doorgaans drukke winterseizoen alleen al 400.000 bezoekers mislopen.
Het hotel Fuerteventura Princess is bijzonder zwaar getroffen en heeft als eerste zijn deuren al moeten sluiten. Het hotel had tot 2023 een exclusieve deal met Thomas Cook voor 95 procent van zijn 688 kamers. Het zou naar verluidt 160 medewerkers moeten ontslaan, een lot dat wordt gedeeld door minstens 3.400 anderen in de sector, volgens schattingen.

Volgens Estalella dient de overheid stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat airlines meer mogelijkheden krijgen en meer slots benutten, door de kosten te verlagen. ‘We moeten een groter risico nemen.’
Afgezien van de onmiddellijke impact van het wegvallen van Thomas Cook vinden vooraanstaande managers in de Spaanse toerismesector dat vooral moet worden gekeken naar de toekomst van de grootste industrie van het land.
Na zes jaar met recordaantallen internationale toeristen, tot 82,8 miljoen in 2018, kan de negatieve impact van de ineenstorting van Thomas Cook leiden tot stagnatie.
Juan Antonio Samaranch, de vice-president van het Internationaal Olympisch Comité, stelde recent al op een bijeenkomst in Madrid dat Spanje misschien meer moet kijken naar toeristen uit verre markten.
Spanje zag het aantal niet-Europese aankomsten in de eerste helft van dit jaar al groeien met bijna 14 procent. Dat aantal kan volgens Samaranch veel hoger zijn, vooral als meer inspanningen worden gedaan om bezoekers uit China te trekken die Spanje bezoeken vanwege de cultuur.

Deel dit artikel