Charme-offensief: Saoedi-Arabië opent deuren voor toerisme - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Charme-offensief: Saoedi-Arabië opent deuren voor toerisme

Door: | 27 september, 2019

Met een nieuw visumsysteem wil Saudi-Arabië in de toekomst meer internationale toeristen aantrekken. Het doel is om het aantal internationale en binnenlandse bezoekers te verhogen tot 100 miljoen per jaar tegen 2030.

Dat zegt de Tourism Commission in Riyadh tegen het Duitse persbureau dpa.
‘Het openstellen van Saoedi-Arabië voor internationale toeristen is een historisch moment voor ons land”, zei Ahmad Al-Chatib, voorzitter van de toeristencommissie. Details over de nieuwe visumregels voor 49 landen worden vrijdagavond tijdens een gala bekendgemaakt.

Saoedi-Arabië was tot nu toe moeilijk toegankelijk voor toeristen. Visa worden meestal alleen gegeven voor korte zakenreizen, bedevaarten of familiebezoek. Met de nieuwe regels hoopt het aartsconservatieve koninkrijk op meer inkomsten uit de toeristische sector. Met de stap wil Riad zijn afhankelijkheid van de oliewinning verminderen.

De strikte kledingvoorschriften voor vrouwelijke bezoekers worden versoepeld, meldt de NOS. Buitenlandse vrouwen zijn voortaan niet meer verplicht net als Saudische vrouwen in het openbaar een lichaamsbedekkend abaya-gewaad te dragen. De toeristen moeten wel “bescheiden’ kleding dragen, zo wordt gezegd.
Vrouwelijke toeristen hoeven tijdens hun reis in Saudi-Arabië ‘ook niet meer begeleid te worden door een man’.

De visa gelden niet voor de heilige steden Mekka en Medina. Deze verboden voor niet-moslims. Ook alcohol blijft streng verboden in het land.
De Saudiërs hopen met het toerisme minder afhankelijk te worden van de olie-industrie. De minister van Toerisme spreekt van een historisch moment voor het land.

Saudi-Arabië werkt al jaren aan zijn imago. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft vrouwen het recht gegeven auto te rijden en heeft andere moderniseringen aangekondigd. Zijn ‘moderne’ imago is de laatste twee jaar ook danig aangetast.

Volgens critici is de feitelijke heerser van Saudi-Arabië zeker niet minder autocratisch dan de in 2015 overleden koning Abdoellah. Ze wijzen erop dat dissidenten de laatste twee jaar veel harder worden aangepakt dan voorheen. Ook de moord op journalist Khashoggi hebben het hervormingsgezinde imago van de prins beschadigd.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel