‘Ryanair en Boeing bereiken akkoord over compensatie voor MAX’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

‘Ryanair en Boeing bereiken akkoord over compensatie voor MAX’

Door: | 24 mei, 2019

Ryanair heeft een overeenkomst gesloten met Boeing voor schadevergoeding wegens het aan de grond moeten houden van de 737 MAX. Met de overeenkomst is een bedrag van honderden miljoenen euro’s aan compensatie gemoeid.

Volgens de Irish Independent gaat het om geld dat Ryanair al aan Boeing verschuldigd is. Ryanair is een van de grootste klanten van Boeing en de belangrijkste afnemer van zijn 737-800-vliegtuigen.
De Ierse prijsvechter heeft 135 toestellen van de Boeing 737 MAX besteld, met een optie op 75 extra. De vloot van Ryanair bestaat uit 455 vliegtuigen van het type Boeing 737.

Norwegian
De overeenkomst zal druk uitoefenen op Boeing om deals af te sluiten met andere airlines. Zo had Norwegian al eerder compensatie geëist toen de MAX wereldwijd aan de grond moest blijven nadat twee vliegtuigen van het type waren verongelukt. Norwegian had al een aantal van de toestellen in gebruik op routes tussen Ierland en de Verenigde Staten.
De topman van Turkish Airlines, Ilker Ayci, bespreekt vrijdag met Boeing-topman Dennis Muilenburg de voorwaarden voor compensatie. Turkish Airlines heeft 12 van de toestellen van het type aan de grond, wat geld kost en leidt tot capaciteits- en frequentieproblemen.

Ryanair en Boeing willen hun afspraak niet bevestigen, meldt de krant. ‘Boeing praat niet over de gesprekken die het met klanten voert’, zegt een woordvoerder.
Topman Michael O’Leary van Ryanair stelde maandag bij de bekendmaking van de jaarcijfers dat hij in gesprek was met Boeing over een mogelijke schadevergoeding na de grounding van de 737 MAX.

Ryanair zou vorige maand de eerste MAX aan zijn vloot toevoegen, maar de levering is nu doorgeschoven naar oktober of november. O’Leary verwacht in de winter al enkele toestellen van het type te kunnen inzetten, ervan uitgaande dat de certificering door de luchtvaartautoriteiten in de VS en Europa volgens plan verloopt. Ryanair verwacht 50 van de toestellen van het type MAX te kunnen inzetten voor de zomer van 2020.
Tussen september en december vorig jaar nam Ryanair zijn laatste toestellen van het type Boeing 737-800, de ruggengraat van de vloot, in ontvangst.

(Visited 155 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel