RIVM: ‘Volle vliegtuigen mogelijk, mondkapje verplicht’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties

RIVM: ‘Volle vliegtuigen mogelijk, mondkapje verplicht’

Door: | 12 juni, 2020

Er komt geen maximum aan het aantal passagiers dat in een vliegtuig mee kan, ook als dat betekent dat er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Wel moeten reizigers in het vliegtuig een mondkapje dragen.

Het kabinet neemt dus geen aanvullende maatregelen voor het vliegverkeer na een advies van het RIVM. Dat melden ingewijden vrijdag aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De Tweede Kamer had eerder deze week aanvullend advies gevraagd aan het RIVM vanwege de vele vragen rond de gezondheid van vliegtuigpassagiers.

Het RIVM schrijft nu dat risico’s voor passagiers beperkt kunnen worden als voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Over de 1,5 meter afstand zegt het RIVM dat die zo veel mogelijk moet worden aangehouden. Als dat niet kan, ‘moeten contacten tussen passagiers en bemanning beperkt worden en kan, conform het gekozen beleid in het openbaar vervoer, het dragen van een niet medische mond-neuskapje overwogen worden.’

De airlines zelf gaan overigens een stuk verder. Zo is het dragen van een mondkapje bijvoorbeeld op KLM-vluchten al vanaf 11 mei verplicht, ‘omdat 1,5 meter afstand in vliegtuigen heel snel lastig is’.

Een internationale richtlijn adviseert zelfs om vanaf binnenkomst tot het verlaten van de terminal een medisch mond-neuskapje te dragen.

De risico’s voor vliegtuigpassagiers worden volgens het RIVM verkleind door voldoende mogelijkheden om vast te stellen of passagiers coronaklachten hebben, bijvoorbeeld met een gezondheidscheck voorafgaand aan de vlucht. Ook de ‘specifieke ventilatie’ in de cabine van een vliegtuig zou de kans op besmetting verkleinen.

Het RIVM wijst daarnaast op de noodzaak van goed bron- en contactonderzoek. Volgens het kabinet zijn daar door de passagierslijsten van luchtvaartmaatschappijen voldoende mogelijkheden voor.

Ook het internationale speelveld en – regelgeving speelt een rol in de overweging geen extra maatregelen te nemen. Het is volgens de bronnen waarop RTL zich baseert niet zinvol heel erg af te wijken van wat andere landen doen. (Foto Shutterstock)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.