Richtlijn Pakketreizen: ANVR boos, BARIN blij - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Richtlijn Pakketreizen: ANVR boos, BARIN blij

Door: | 6 mei, 2015

Er is een compromis bereikt in Brussel over de nieuwe richtlijn Pakketreizen. Het grote struikelblok – click-through boekingen – is weggenomen, vindt de EU. Brancheorganisatie ANVR is het daar niet mee eens. BARIN vindt dat de status quo moet worden gehandhaafd.

Het akkoord dat de Europese Commissie, Raad en Parlement hebben gesloten op het gebied van click-through boekingen is ‘een draak van een compromis’. Dat stelt Frank Radstake, manager Consumentenzaken en Sociaal Beleid van de ANVR, in reactie op de herziening van de Richtlijn Pakketreizen, waarover de Europese Commissie dinsdag een besluit heeft genomen.
De pijn zit ‘m in de click-through boekingen, waarbij bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen op hun website de mogelijkheid bieden om tegelijk met een vliegticket ook huurauto’s en hotels te reserveren. Volgens de airlines is hierbij geen sprake van een pakketreis, aangezien de passagiers in dit geval rechtstreeks contact hebben met de desbetreffende leverancier.
Volgens Brussel is de click-through reis te beschouwen als pakketreis. Vervolgens zegt de EU dat er sprake is van een pakketreis wanneer de airline de naam, het emailadres en de creditcardgegevens van de klant aan andere leveranciers doorgeeft. ‘Om de klant een passend aanbod te kunnen doen, heb je alleen de naam, het emailadres en de reisperiode nodig’, zegt Radstake. ‘Die combinatie van gegevens valt niet onder de definitie pakketreis. De consument krijgt dus niet de gewenste bescherming en er is nog steeds geen gelijk speelveld.’

Frank Allard, voorzitter van BARIN, de vereniging van luchtvaartmaatschappijen die in Nederland actief zijn, vindt het reëel dat de huidige situatie wordt gehandhaafd. Airlines kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor diensten die zij niet geleverd hebben, stelt Allard. ‘Click-through boekingen gaan over verwijzingen naar een andere leverancier, met wie vervolgens een contract wordt afgesloten. Wanneer één partij de hele reis, dus vlucht plus hotel en eventueel autohuur regelt en je ook aan die partij betaalt, dan is het logisch dat dit als pakketreis wordt gezien. Maar wanneer je als passagier vanaf de website van de airline doorklikt naar een autoverhuurder of hotel en daar boekt en betaalt, is en blijft die leverancier terecht verantwoordelijk voor de uitvoering van de geboekte dienst.’

Het compromis moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Raad. Voordat het in de Nederlandse wetgeving is opgenomen, zijn we twee jaar verder.

(Visited 662 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel