Opening Lelystad onder druk na ‘nee’ uit Brussel - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Lelystad Airport

Opening Lelystad onder druk na ‘nee’ uit Brussel

Door: | 5 december, 2018

De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de plannen van het kabinet om vakantievluchten vanaf 2020 vooral vanaf Lelystad Airport te laten vertrekken. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laat aan de Tweede Kamer weten dat ze daarom de zogeheten verkeersverdelingsregel heeft ingetrokken, meldt onder andere de NOS.

De verkeersverdelingsregel moest het mogelijk maken dat airlines met vakantievluchten vanaf Schiphol zouden verhuizen naar Lelystad Airport. Zo wordt op Schiphol ruimte gemaakt voor lucratievere intercontinentale vluchten. Dat is een keiharde voorwaarde van de Tweede Kamer voor opening van de nieuwe vakantieluchthaven in de polder. Brussel gaat, net als eerder dit jaar, niet akkoord met de verkeersverdelingsregel (VVR) van het ministerie. Omdat er nu geen zicht meer is op goedkeuring, heeft Van Nieuwenhuizen de VVR ingetrokken.

De bezwaren van Brussel zijn een tegenvaller voor het kabinet. Toch verwacht een woordvoerder van het ministerie niet dat de opening van Lelystad Airport daardoor nog meer vertraging oploopt. Aanvankelijk zou het vliegveld april volgend jaar al open gaan, maar dat werd vanwege milieubezwaren een jaar uitgesteld naar 2020. Volgens het ministerie blijft die doelstelling staan.
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer denken wel degelijk dat de bezwaren van de Europese Commissie tot uitstel zullen leiden. GroenLinks denkt dat van uitstel zelfs afstel zal komen.
De bezwaren van Brussel zijn onder andere gebaseerd op gesprekken met luchtvaartmaatschappijen, schrijft minister Van Nieuwenhuizen. Het kabinet wil airlines dwingen om voor een deel van de vakantievluchten uit te wijken van Schiphol naar Lelystad.
Van Nieuwenhuizen gaat met de Europese Commissie overleggen hoe er aan de bezwaren tegemoet kan worden gekomen.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel