Nederlandse Ryanair-vliegers mogen staken - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Nederlandse Ryanair-vliegers mogen staken

Door: | 9 augustus, 2018

De Nederlandse vliegers van Ryanair mogen vrijdag het werk neerleggen. De rechtbank in Haarlem heeft dat donderdagavond bepaald in een kort geding dat Ryanair had aangespannen om de staking in Nederland te voorkomen.

De rechter heeft aansluitend op de zitting mondeling uitspraak gedaan, vanwege het spoedeisende karakter van de zaak. Die uitspraak kwam pas om 19.15 uur, een half uur later dan gepland.

Ryanair had de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) woensdag in kort geding gedagvaard om de staking te voorkomen. De Nederlandse piloten van Ryanair leggen vrijdag het werk neer, net als collega’s in Duitsland, België, Ierland en Zweden.
Zij eisen behalve meer loon vooral betere arbeidsvoorwaarden. Zo moet het Nederlands arbeidsrecht onverkort gaan gelden voor het Nederlandse personeel en dient Ryanair te stoppen met schijnzelfstandigheid en het verplicht laten emigreren van haar werknemers. Daarnaast moet iedere vlieger zich vrij kunnen voelen om zich ziek te melden zonder dat dit financiële consequenties heeft.

Passagiers
De advocaat van Ryanair verklaarde de staking van vrijdag prematuur te vinden, aangezien de airline zou hebben aangegeven bereid te zijn aan een Cao te werken en zou willen overstappen van Iers naar Nederlands recht voor zijn medewerkers.
Ook vroeg Ryanair om een verbod op stakingen in de zomerperiode, om te voorkomen dat passagiers die in de schoolvakantie op reis moeten, worden gedupeerd. Volgens Ryanair zouden bij een staking op vrijdag zeker 22 vluchten in Nederland uitvallen. De airline stelde daarnaast dat de VNV de staking te laat heeft aangekondigd, waardoor Ryanair niet meer voor alternatieve vluchten kan zorgen.

De VNV stelde dat Ryanair alle voorstellen van de VNV afwijst, maar zelf niet met tegenvoorstellen komt. Volgens de VNV vindt Ryanair kostenbesparingen belangrijker dan het belang van de passagiers. De VNV stelde bovendien dat Ryanair al bezig was met een roosterwijziging om op vrijdag Belgische piloten te kunnen inzetten wanneer die in Nederland zouden staken. Ryanair ontkende dat.
De rechter stelde wel dat de VNV stakingen in het vervolg 72 uur van tevoren moet aankondigen. Volgens e VNV heeft zij de staking kort van tevoren aangekondigd om te voorkomen dat Ryanair piloten uit andere landen zou invliegen om de staking te breken.

(Visited 189 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel