NBTC-NIPO: Nederlanders vaker op korte vakantie in 2019 - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

NBTC-NIPO: Nederlanders vaker op korte vakantie in 2019

NBTC-NIPO: Nederlanders vaker op korte vakantie in 2019

Door: | 17 januari, 2020

Nederlanders zijn vorig jaar vaker op korte vakanties geweest, zo blijkt uit het Continu Vakantie Onderzoek 2019 van NBTC-NIPO Research dat traditiegetrouw op de Vakantiebeurs Vakdag wordt gepresenteerd.    

Uit het onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat 84 procent van de Nederlanders in 2019 op vakantie ging met een totale besteding van 21 miljard euro. Dit is 3 procent meer dan in 2018. Gemiddeld gingen Nederlanders 2,8 keer op vakantie. Andere noemenswaardige zaken zijn de toename (+5%) van de hele korte vakantie (1 tot 2 nachten) en de stijgende populariteit van buitenlandse vakanties met de trein (+27%).

Binnenland
44 procent van de vakanties die vorig jaar gemaakt zijn, gingen naar bestemmingen in Nederland. ‘In 2019 hebben Nederlanders zo’n 300.000 meer vakanties van één of twee nachten in eigen land ondernomen dan in 2018. Alhoewel het aantal overnachtingen tijdens vakanties in eigen land is afgenomen zijn Nederlanders wel meer gaan besteden. In totaal hebben Nederlanders in 2019 3,2 miljard euro uitgegeven aan binnenlandse vakanties. Vakantiegangers gaven meer geld uit in een kortere vakantieperiode in vergelijking met 2018’, aldus Marieke Politiek, directeur NBTC-NIPO Research.

Buitenland
De overige 56 procent van de vakanties ging naar het buitenland. Het aantal reizen naar verre bestemmingen is toegenomen met 8 procent ten opzichte van 2018. Dit verklaart ook de toename van 3 procent in het aantal vliegreizen en de daling van 3 procent in het aantal autovakanties. Voor het eerst heeft het vliegtuig de auto ingehaald als meest gebruikte vervoersmiddel voor vakanties in het buitenland. Opvallend is een daling van vakanties naar Europese bestemmingen, zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje. De top 10 meest bezochte buitenlandse bestemmingen voor 2019 zijn als volgt:

Bron: NBTC-NIPO Research

Toekomstvisie
Ook Kees van der Most, directeur van Trends & Tourism, nam het woord om te spreken over de ‘Toekomstvisie Nederlandse vakantiemarkt 2030’. Naar aanleiding van dit onderzoek constateert hij dat Nederlanders nog lang niet vakantiemoe zijn. Hier verscheen eerder dit artikel op travmagazine.nl over.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties