Nederlanders nog lang niet vakantiemoe - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Nederlanders nog lang niet vakantiemoe

Door: | 14 januari, 2020

Op vakantie gaan blijft ongekend populair onder Nederlanders. ‘Hoewel veel Nederlanders al meerdere keren per jaar op vakantie gaan, zou twee derde best nog vaker op vakantie willen, als onder andere tijd en geld geen belemmering zouden zijn. Nederlanders zien vakanties als belangrijkste bestedingsdoel wanneer ze meer geld zouden hebben. Dit blijkt uit consumentenonderzoek dat Trends & Tourism heeft uitgevoerd ten behoeve van de Toekomstvisie Nederlandse vakantiemarkt 2030’, zegt Kees van der Most van Trends & Tourism.

Het positieve sentiment rond vakanties zal zich de komende jaren vertalen in een verdere groei van de vakantiemarkt.

‘Mede gedreven door een licht groeiende economie en bevolking is de verwachting dat het aantal vakanties op jaarbasis met zo’n 0,5 à 1 procent per jaar zal stijgen (zo’n 300.000 extra vakanties per jaar).
De vakantiedeelname zal groeien naar 84 procent van de bevolking, de vakantiefrequentie naar 2,95 vakanties per vakantieganger per jaar, wat resulteert in zo’n 44 miljoen vakanties in 2030’, zegt Van der Most.

‘Was er de afgelopen decennia vooral groei voor buitenlandse vakanties; voor het komende decennium dient rekening te worden gehouden met een revival van binnenlandse vakanties. Het aantal binnenlandse vakanties zal na jaren van stabilisatie weer gaan groeien (+1 procent per jaar), terwijl voor buitenlandse vakanties een iets bescheidener groei van een 0,5 procent per jaar wordt verwacht.’

Eén van de redenen is dat de groei van de vakantiemarkt vooral zit in korte vakanties en deze worden relatief vaak in eigen land doorgebracht. Daarnaast zal een sterk groeiend aantal 65-plussers een impuls geven aan binnenlands toerisme (oudere senioren kiezen meer dan gemiddeld voor eigen land). Andere zaken die bijdragen aan meer binnenlandse vakanties zijn: het duurder worden van buitenlandse vliegvakanties in combinatie met een kritischer houding ten opzichte van vliegen, een grotere kans op mooi zomer weer in eigen land en in z’n algemeenheid een positiever imago van Nederland als vakantiebestemming.

De resultaten worden dinsdag gepresenteerd op het Travel Congress dat voorafgaat aan de Vakantiebeurs.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel