NBTC-Nipo: 7,2 miljoen Nederlanders maken gewoon vakantieplannen - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

NBTC-Nipo: 7,2 miljoen Nederlanders maken gewoon vakantieplannen

Door: | 7 mei, 2020

Circa 7,2 miljoen Nederlanders zeggen dit jaar, ondanks de coronacrisis, gewoon op vakantie te gaan. Dat blijkt uit onderzoek dat NBTC-Nipo Research donderdag heeft gepubliceerd. ‘Vakantie is voor Nederlanders erg belangrijk’, zegt Marieke Politiek, directeur van NBTC-Nipo Research.

Mensen maken wel minder vakantieplannen dan vorige zomer. In dezelfde periode vorig jaar waren er 11,9 miljoen Nederlanders van plan om op vakantie te gaan. Dat was toen 39 procent meer.

Het gaat hier om vakanties van een week of langer in de periode van mei tot en met september. De huidige reisbeperkingen en onzekerheid als gevolg van de coronacrisis hebben een enorme impact op de vakantieplannen, zo blijkt uit grootschalig onderzoek dat NBTC-Nipo Research onlangs heeft uitgevoerd naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking.

Geen afstel
‘In veel gevallen is er wel de wens om de vakantie op een later moment door te laten gaan, dus uitstel is niet per se afstel’, zegt Politiek.
Ruim driekwart van alle Nederlanders geeft aan dat de coronacrisis grote invloed heeft op de vakantieplannen deze zomer. Deze invloed is groter op de plannen voor een vakantie naar het buitenland dan op de plannen voor een vakantie in eigen land. Van de 7,2 miljoen Nederlanders die deze zomer toch vakantieplannen heeft, zegt 1,8 miljoen een zomervakantie in eigen land te ondernemen (-27 procent in vergelijking met 2019). Ongeveer 5 miljoen heeft vakantieplannen naar het buitenland (-43 procent in vergelijking met 2019). De rest weet het nog niet.

Reislustig
‘De vakantie is voor Nederlanders erg belangrijk. We staan in Europa dan ook bekend als een reislustig volk. Dit onderzoek laat zien dat de wens om te reizen groot is. Hoewel veel vakantieplannen voor aankomende zomer door de crisis beïnvloed zijn, gaat het in bijna de helft van de gevallen om uitstel en niet om afstel’, zegt Politiek. Daarnaast is het zoeken naar een veilige bestemming, iets dat vooral genoemd wordt door Nederlanders die in eigen land willen blijven. (Foto Shutterstock)

Deel dit artikel