‘Met een werkweek van drie dagen word je geen CEO’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

‘Met een werkweek van drie dagen word je geen CEO’

Door: | 6 december, 2019

Met haar Young Lady Business Academy maakt Elske Doets zich sterk voor gelijke kansen voor vrouwen. Die moeten dan wel lef tonen. ‘Veel vrouwen in Nederland werken drie dagen in de week en daarmee ga je natuurlijk geen carrière maken.’

Elske Doets is bekend van Doets Reizen, waar ze bijna 19 jaar geleden als CEO het roer overnam van haar vader Jan Doets. In 2017 werd ze uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Sinds die tijd is ze actief met haar Young Lady Business Academy. Ze is vaste gast in radio- en tv-programma’s en maakt zich daarbij vooral sterk voor gelijke kansen voor vrouwen.

Elske Doets neemt daarbij geen blad voor de mond, ook niet richting de vrouwen voor wie zij opkomt, blijkt uit een gesprek dat TravMagazine met haar had.

Ben je erg begaan met het lot van vrouwen?
‘Ik had me tot twee jaar terug niet verdiept in die hele emancipatiekwestie. Ik dacht altijd, als je als vrouw iets wilt in de zakenwereld, dan doe je dat gewoon. Ik ben erachter gekomen dat veel mensen over het onderwerp praten, maar dat niemand wat doet. Ik heb ervoor gekozen om wel wat te doen. Het is eigenlijk heel makkelijk om het verschil te maken.’

Je Academy heeft nu 130 afgestudeerden. Wat heb je tot nu toe bereikt?
‘Ik heb bereikt dat ik erachter ben gekomen dat ik vrouwen bevrijd om samen met hen voor hun ambitie te gaan. Maar er is natuurlijk nog geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat betekent dat ik er pas mee stop als dat is gerealiseerd. Het is een concept dat ik niet voor een paar jaar ga doen, maar dat ik ook wil uitbouwen. Het streven is om jonge vrouwen te helpen bij het innemen van sleutelposities in de publieke of private sector. Dat kan zijn als ondernemer, maar ook als CEO of politica.’

Je bent tegen de balanstrutjes?
‘Nee, ik ben niet tégen de balanstrutjes. Ik vind wel dat de Nederlandse vrouw te veel blijft hangen in het argument balans, tussen werk en privé en andere zaken. Maar dat kan een keuze zijn. Als je de keus maakt om in de balans te blijven hangen, dan wordt je geen minister-president. Maar veel vrouwen vinden dat niet zo leuk, want die willen graag ook yoga en gezellig dit en gezellig dat.’

En vier dagen in de week werken?
‘Nou, zelfs vaak nog minder. Veel vrouwen in Nederland werken drie dagen in de week en daarmee ga je natuurlijk geen carrière maken.’

Wat is jouw advies aan de jonge vrouwen in je Academy? En hoe combineer je gezin, kind en carrière?
‘Ik richt me natuurlijk op een jonge doelgroep, van 15 tot 24 jaar, die nog niet de ballast heeft, behalve misschien dat hun omgeving weerstand biedt. Maar deze vrouwen hebben al de eerste stap genomen door zich bij mij aan te melden. Aan de hand van diverse rolmodellen, van een MKB’er tot Neelie Kroes, laten we zien dat je alles kunt bereiken, maar dat je vooral vrouw moet blijven. Dat vind ik heel belangrijk. Dat je dus ook gewoon kinderen kunt krijgen, maar dat je wel keuzes zult moeten maken en heel veel lef moet tonen.’

Hoe staat de Nederlandse vrouw ervoor?
‘Nederlandse vrouwen zijn, vind ik, heel erg behoudend. Omdat ze bang zijn voor hun omgeving durven ze eigenlijk niet uit het stramien te stappen en verspillen ze hun talent. Via  interactie in mijn Academy laat ik zien dat het ook anders kan. Maar ze moeten het zelf doen, ik leg niets op.’

Hoe heb je het zelf gedaan, als CEO van een bedrijf en met een gezin?
‘Ik heb drie prioriteiten in mijn leven: mijn gezin, mijn bedrijf en mijn lijf. Dat is waar ik tussen laveer. En voor de rest doe ik geen high tea, ga ik geen yoga doen, maar ga ik dus wel sporten. Maar ik ga niet naar theater, doe niet aan bioscopen, dat kan allemaal niet. Ik ga heel erg voor de inhoud.’

Dus eigenlijk is jouw advies aan je navolgers: maak ook je prioriteitenlijst en focus daarop?
‘Ja, als je topsport doet, moet je ook keuzes maken. Dat is veel meer geaccepteerd dan een vrouw die carrière maakt. Hoe vaak niet aan me wordt gevraagd, door journalisten, hoe ik het allemaal klaarspeel met mijn kinderen. Die vraag wordt nooit aan een man gesteld.’

Je hebt vaak gezegd dat veel vrouwen maar drie dagen per week willen werken en tegelijk carrière maken, en dat dat niet samengaat.
‘In Nederland lijken de dames te veel in comfort te willen blijven hangen, wat ze dus niet hebben, want 40 procent van de Nederlandse vrouwen is niet economisch onafhankelijk. Dus op het moment dat er een scheiding is, de 50 jaar is gepasseerd, zij in de overgang raakt en hij een jongere bloem plukt, dan opeens komen deze vrouwen erachter dat het comfort toch wat pijnlijk is. Dat het dus een schijncomfort is.’

Lees het complete interview met Elske Doets in TravMagazine #49.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Lia

    Jammer dat vrouwen alleen carrière kunnen maken als ze de carrière van mannen nadoen. Lijkt mij geen echte emancipatie! Als werk beter verdeeld wordt hoeven ook carrière mannen niet alleen voor hun werk te leven.