Lufthansa: tegenwind door hoge brandstofkosten en overcapaciteit - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Lufthansa: tegenwind door hoge brandstofkosten en overcapaciteit

Door: | 8 mei, 2019

Door hoge brandstofkosten en overcapaciteit in de markt is Lufthansa Group het boekjaar 2019 met tegenwind begonnen. Lufthansa kampte in het eerste kwartaal van het boekjaar met een oplopend verlies van 336 miljoen euro voor belastingen (EBIT).

Het concern houdt vast aan de eerdere prognose voor heel 2019, met een gemiddelde omzetgroei, zo maakte het luchtvaartbedrijf bekend. Het tweede kwartaal zal beter worden, met een hogere gemiddelde stoelprijs, verwacht het bedrijf.

Lufthansa zakte van januari tot en met maart verder in de rode cijfers. Het nettoverlies nam toe tot 342 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 39 miljoen euro.
Het resultaat voor belastingen (EBIT) was ook negatief, met 336 miljoen euro in het rood. In dezelfde periode vorig jaar verdiende de maatschappij 52 miljoen euro. De omzet steeg met 3 procent naar 7,89 miljard euro.

Brandstof
Als redenen voor de negatieve cijfers noemt Lufthansa de enorme overcapaciteit in het winterseizoen en de hogere brandstofkosten. De brandstofkosten stegen in het eerste kwartaal met 202 miljoen euro. Voor het volledige jaar 2019 verwacht Lufthansa een stijging van de brandstofkosten met 700 miljoen euro, tot een totaal van 6,8 miljard euro. In maart was Lufthansa er nog van uitgegaan dat de brandstofkosten met 650 miljoen euro zouden stijgen.
Lufthansa voert aan dat het eerste kwartaal van 2018 ‘bijzonder sterk’ was, waardoor de resultaten van dit jaar meer afsteken. Voor het lopende tweede kwartaal is het concern optimistischer gestemd, mede vanwege de goede boekingen.  De maatschappij rekent op een stijgende omzet per stoel. Lufthansa zet een rem op de eigen capaciteitsgroei en zegt binnen Europa een zelfde trend te zien.

Austrian
Lufthansa-dochter Austrian profiteerde in het eerste kwartaal van de sterke intercontinentale markt. Daar steeg het aantal passagiers met 7 procent. Door de felle concurrentie van lowcost airlines in Wenen noteerde Austiran een groter verlies. Dit groeide naar 99 miljoen euro, tegen 73 miljoen verlies in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Swiss
Dochter Swiss had in het eerste kwartaal ook te kampen met tegenwind. De winst daalde het eerste kwartaal met 54 procent aanzienlijk naar 42,4 miljoen euro. De omzet was ook lager. Deze daalde met 2 procent tot ruim 1 miljard euro.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel