Lufthansa: deel tafelzilver van de hand in ruil voor staatssteun - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Lufthansa: deel tafelzilver van de hand in ruil voor staatssteun

Door: | 31 mei, 2020

Het besluit werd pas na Pinksteren verwacht, maar de top van Lufthansa heeft zaterdag laten weten akkoord te gaan met de voorwaarden van de Europese Commissie voor staatssteun van de Duitse overheid.

De kern van het plan is overeind gebleven. Lufthansa ontvangt 9 miljard euro staatssteun, waarvan 3 miljard in de vorm van een krediet van staatsbank KfW, met een looptijd van drie jaar, waarvoor Lufthansa rente betaalt.

In ruil hiervoor krijgt de Duitse staat een belang van 20 procent in het concern. De Duitse overheid kan als ‘stille partner’ alleen in uitzonderlijke gevallen in actie komen, zoals wanneer een vijandige overname van Lufthansa dreigt. In dat geval kan de regering het aandelenpakket vergroten naar 25 procent plus een aandeel en daarmee zo’n overname verhinderen.

De Europese Commissie stelde als voorwaarde voor goedkeuring van het steunplan dat Lufthansa op zijn twee belangrijkste hubs, Frankfurt en München, start- en landingsrechten (slots) zou afstaan aan één nieuwe concurrent per luchthaven. De top van Lufthansa voelde er weinig voor om een deel van het ‘tafelzilver’ af te staan.

De leiding van het concern weigerde vorige week donderdag nog akkoord te gaan, maar is nu overstag gegaan, zo meldt het in een verklaring.

Lufthansa is verplicht om op Frankfurt en München elk maximaal 24 slots over te dragen aan één concurrent, bijvoorbeeld drie start- en landingsrechten per vliegtuig per dag. Deze concurrenten mogen maximaal vier vliegtuigen per luchthaven stationeren, meldt de Duitse zender ZDF.

Deze optie is gedurende anderhalf jaar alleen beschikbaar voor nieuwe concurrenten op de luchthavens van Frankfurt en München. Als geen nieuwe concurrent van deze optie gebruik maakt, wordt deze overgedragen aan bestaande concurrenten op de twee luchthavens. De slots worden alleen toegewezen aan Europese concurrenten van Lufthansa die zelf geen staatssteun ontvangen.

De aandeelhouders van Lufthansa moeten binnenkort nog groen licht geven voor het plan.
De Duitse regering liet vorige week al weten haar aandeel weer terug te willen verkopen zodra het in economisch opzicht weer goed gaat met Lufthansa. Dat is waarschijnlijk in 2023. (Foto Shutterstock)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel