Laatste passagiers Westerdam getest op coronavirus - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Laatste passagiers Westerdam getest op coronavirus

Door: | 18 februari, 2020

De resterende passagiers aan boord van de Westerdam worden momenteel op het coronavirus getest. Het gaat om 233 mensen, onder wie 31 Nederlanders.

‘We hopen binnen één of twee dagen de uitslag van de tests te hebben’, zegt Nico Bleichrodt, Vice President International Sales van Holland America Line, maandagavond tegen TravMagazine. ‘Als onze gasten negatief getest worden, mogen ze naar huis. Medewerkers van HAL staan klaar om alle vluchten te regelen.’

De tests worden uitgevoerd door een medisch team uit de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Het schip ligt al dagen in de havenplaats Sihanoukville, nadat het eerder in andere landen was geweigerd.

Veel passagiers mochten al van boord en weer naar huis. HAL had zelfs een eigen charter geregeld tussen Sihanoukville en Phnom Penh. De operatie werd zaterdag gestopt nadat een 83-jarige Amerikaanse opvarende op de luchthaven van Kuala Lumpur op doorreis naar huis ziek was geworden. Zij bleek besmet met het virus te zijn. Daarop mochten de overgebleven 233 passagiers, die zondag zouden vertrekken, het schip niet meer verlaten.

Naast de passagiers die nog aan boord zijn, is er een groep die nu in Phnom Penh verblijft, in afwachting van verdere tests en uiteindelijk toestemming om verder naar huis te reizen. Daarnaast is een groep passagiers al thuis of onderweg naar huis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders die deel uitmaken van deze groep opgeroepen zich te melden.

‘De operatie is in volle gang, met goede medewerking van de overheid van Cambodja. Orlando Ashford, de CEO van HAL, is naar Cambodja afgereisd om zich van de situatie op de hoogte te stellen en om te kijken waar nog hulp nodig is. We hopen dat alle passagiers zo gauw mogelijk naar huis kunnen en dat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten. We werden de afgelopen tijd dagelijks ingehaald door de actualiteit. Het was in ieder geval goed om op social media te lezen dat passagiers tevreden waren met onze extra service aan boord.’

HAL heeft de eerstvolgende cruise, met vertrek op 29 februari, vanuit het Japanse Yokohama geschrapt. Veel andere rederijen annuleren zelfs alle cruises in Azië tot en met maart. ‘We hebben dit seizoen veel afvaarten vanuit Europa en vanuit Nederland naar onder andere de Noorse fjorden’, zegt Bleichrodt. ‘We hopen hiermee een deel van de weggevallen cruises te kunnen compenseren.’ (Foto HAL)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel