‘Kroatië klaar om toeristen te ontvangen’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

‘Kroatië klaar om toeristen te ontvangen’

Door: | 27 mei, 2020

Kroatië kan zijn grenzen langzaam opnieuw openen voor toeristen, meldt het nationaal bureau voor Toerisme van Kroatië. Er zijn hygiëne- en veiligheidsmaatregelen genomen om straks weer buitenlandse toeristen te kunnen ontvangen.

Zo konden als eerste eigenaren van onroerend goed en plezierboten met de juiste documentatie de Kroatische grens weer oversteken.
Kroatië ziet langzaamaan een verbetering van de bezoekcijfers. Tijdens de eerste week waarin Kroatië opnieuw buitenlandse toeristen kon ontvangen (11-17 mei), werden 9.000 aankomsten en 85.000 overnachtingen geregistreerd. De meeste aankomsten vonden plaats in zogenaamde ‘homestays’ en hotels. Het merendeel daarvan waren binnenlandse toeristen en toeristen afkomstig uit buurland Slovenië.

Na bilaterale overeenkomsten op EU-niveau verwacht Kroatië binnenkort ook een stijging zien van toeristen uit andere (buur)landen, zoals Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Polen, maar ook Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Vanuit deze landen is Kroatië namelijk makkelijk over land te bereiken.

De Kroatische horecasector heeft zijn deuren al opnieuw geopend. Veel bars en restaurants staan klaar om toeristen te verwelkomen, evenals stranden, zwembaden. nationale parken en de muren van Dubrovnik.
Het verkeersbureau benadrukt dat de nodige maatregelen worden genomen en gedragsregels worden gehandhaafd om het bezoek aan en gebruik van toeristische attracties op een veilige manier te laten verlopen.

Vliegen
Begin juli wordt het grootste aantal toeristen vanuit buitenlandse markten verwacht. In deze periode gaan de meeste internationale luchtvaartmaatschappijen naar verwachting opnieuw vliegen naar Kroatië.
De nationale luchtvaartmaatschappij, Croatia Airlines, heeft de binnenlandse vluchten tussen Zagreb, Split en Dubrovnik opnieuw hervat, alsook andere Europese vluchten. Zo wordt er gevlogen vanuit Frankfurt naar Zagreb en van Zagreb naar Amsterdam.

Veel andere luchtvaartmaatschappijen en touroperators hebben ook opnieuw vluchten aangekondigd vanuit België, Nederland, Duitsland en Luxemburg richting Kroatië, zegt het verkeersbureau.

‘Zoals de rest van de wereld bleef ook Kroatië niet gespaard van de COVID-19 crisis, maar dankzij de snelle reactie van de regering en de gezamenlijke inspanning van de bevolking  zijn er slechts 2.000 besmettingen en minder dan 100 sterfgevallen geteld’, zegt Ivan Novak, de directeur van de Kroatisch Verkeersbureau in Nederland.

‘Met inachtneming van de nieuwe sanitaire maatregelen heeft Kroatië zijn horecasector, verblijfplaatsen en grenzen onder strikte voorwaarden heropend om vakantiegangers in alle veiligheid te verwelkomen. Wij wachten alleen nog op positief reisadvies en groen licht van de Nederlandse regering, zodat wij in alle veiligheid de talrijke trouwe en nieuwe bezoekers uit Nederland opnieuw kunnen verwelkomen. Zo kunnen ze genieten van een vakantie die ze meer dan ooit verdiend hebben. Kroatië heet jullie welkom.’

Kroatië is bereikbaar over land vanuit Nederland  (1.200 kilometer) en heeft meer dan 1000 eilanden, een kustlijn van 5.000 kilometer en 19 natuurparken. (Foto Verkeersbureau van Kroatië)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

 1. Ingrid

  Wij zijn op dit moment in Kroatië op vakantie. We hebben hier een zeilboot gehuurd. Toeristen zijn meer dan welkom!!!

 2. Esther

  Tja en dan moet je nog meerdere landen door……

 3. Bert Vonk

  Uiteraard is het een broodje aap verhaal over zulke lage aantallen besmettingen. Ik heb Kroatische vrienden die aangeven dat er niet tot nauwelijks getest wordt/werd. Bovendien is men totaal niet strikt met opvolgen van de maatregelen. Aan de andere kant kun je, zeker met de auto, veilig afreizen en mogelijk rustige en kleinschalige plekken vinden. Die zijn er genoeg! Alleen de grootschalige plekken laat ik aan me voorbij gaan dit jaar!

 4. bakker

  Is er al officieel toestemming van Kroatië dat er toeristen welkom zijn.

  • Draga

   Ja, voorwaarden: je moet geldige veblijfsplaas/boeking in Kroatie hebben. En op de grens laten zien.. Namelijk autoriteiten moeten jouwe vakantieadres weten om controle hebben over mogelijke besmettingen door toeristen.