‘Komst luchtverkeersleiding maakt Lelystad Airport onveiliger’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Lelystad Airport

‘Komst luchtverkeersleiding maakt Lelystad Airport onveiliger’

Door: | 28 november, 2019

De invoering van luchtverkeersleiding heeft Lelystad Airport onveiliger gemaakt. Piloten maken zich zorgen over de veiligheid van de regionale luchthaven, meldt de NOS.

Sinds de invoering van luchtverkeersleiding, circa drie weken geleden, zouden er twee bijna-ongelukken zijn geweest: incidenten waarbij toestellen te dicht bij elkaar kwamen in de lucht.

Een bedrijf dat vlieglessen geeft op Lelystad Airport heeft daarom besloten om alle lessen tot het einde van het jaar te schrappen. Een helikopterbedrijf laat voorlopig alleen ervaren piloten solo vliegen.

Sinds 7 november is op Lelystad Airport luchtverkeersleiding actief. Dat betekent dat toestellen niet meer zomaar kunnen opstijgen of landen. Decennialang bepaalden piloten dat onderling, nu gaat dat via een verkeersleider die contact heeft met alle vliegtuigen in de omgeving. Ook gelden er sinds 7 november nieuwe aan- en uitvliegroutes voor kleine toestellen.

Die maatregelen, onderdeel van de uitbreiding van de luchthaven voor vakantievluchten, pakken tot nu toe niet goed uit, zeggen piloten. De toegenomen hoeveelheid radiocontact leidt hen te veel af. ‘Je mist oproepen. En je kunt er vaak niet tussen komen om jouw oproep te doen. Als we niet kunnen praten gaat het ergens fout.’
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laat in een reactie weten de signalen serieus te nemen.
Lelystad Airport zegt ‘de zorg en urgentie van de vliegers te herkennen en met elkaar en LVNL te zoeken naar oplossingen voor de problemen’.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel