Kleine reisbedrijven pleiten in open brief aan staatssecretaris voor noodfonds - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties

Kleine reisbedrijven pleiten in open brief aan staatssecretaris voor noodfonds

Door: | 23 mei, 2020

Een noodfonds voor reisorganisaties, beschikbaar gesteld door de overheid, kan zorgen voor een verlichting van de financiële druk bij reisorganisaties en kan veel faillissementen van ondernemers in de reisbranche voorkomen.

Dat schrijft de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) in een open brief aan Mona Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.
Ton Brinkman, voorzitter van de VvKR, heeft de staatssecretaris uitgenodigd voor een gesprek om samen naar oplossingen te zoekn.

Hieronder de volledige brief.

‘De reisbranche wordt mondiaal hard geraakt door de huidige crisis. De omzet van reisorganisaties en hun leveranciers (hotels, vervoersbedrijven, agenten etc.) zijn tot nihil gedaald, terwijl de kosten doorlopen. De reisbranche heeft te maken met annuleringen, afgebroken reizen, repatriëringskosten. Kosten waar geen inkomsten tegenover staan. Het is niet duidelijk op welke termijn het herstel gaat plaatsvinden en wanneer de consument voldoende vertrouwen heeft om weer een reis te boeken. De reisbranche heeft behoefte aan passende staatssteun.

Europese Richtlijn Pakketreizen
Als de reis vanwege de COVID-19 situatie niet kan worden verplaatst naar een later moment en door de reisorganisatie moet worden geannuleerd, moet op enig moment de betaalde reissom worden terugbetaald aan de consument. Dit is een verplichting die voortvloeit uit de Europese Richtlijn Pakketreizen, welke echter niet heeft voorzien in een calamiteit als deze.

Dubbele kosten
Door de reisorganisatie zijn voorafgaand aan de reis kosten gemaakt, zoals de (aan)betalingen aan hotels, excursies, lokaal vervoer, vliegtickets etc. Deze inkoopkosten kunnen lang niet allemaal worden teruggehaald (of alleen in de vorm van vouchers) en komen voor rekening van de reisorganisatie. De reisorganisaties moeten echter ook de volledige betaalde reissom terugbetalen aan de consument. Deze situatie met ‘dubbele betalingen’, waar tevens momenteel geen nieuwe inkomsten tegenover staan, legt een enorme druk op de liquiditeitspositie van reisorganisaties, met mogelijk vele (persoonlijke) faillissementen tot gevolg.

Mogelijke oplossing
Een noodfonds voor reisorganisaties, beschikbaar gesteld door de overheid, zorgt voor een verlichting van de financiële druk die reisorganisaties ervaren en kan vele faillissementen van ondernemers in de reisbranche voorkomen. Het betreft ondernemers die zich ook nu met hart en ziel inzetten om hun klanten terug te betalen of de reizen op een later moment alsnog uit te voeren.

Wij nodigen U hierbij dan ook van harte maar ook dringend uit om met ons een dialoog aan te gaan teneinde deze specifieke brancheproblematiek op zo’n kort mogelijke termijn te bespreken en gezamenlijk een oplossing te vinden.

De VvKR vertegenwoordigt meer dan 400 kleinschalige reisspecialisten. Onze leden organiseren reizen met respect voor de lokale cultuur, tradities en werkwijzen en hebben duurzaam reizen hoog in hun vaandel staan.’

Foto: Ton Brinkman, voorzitter van de VvKR (Archieffoto TravMagazine).

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.