Kamp buigt zich over doorverkoop tickets - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Kamp buigt zich over doorverkoop tickets

Door: | 15 juli, 2016

Minister Henk Kamp (economische zaken) gaat in gesprek met de Consumentenbond, de ANVR, de BARIN en de airlines om te bekijken of consumenten hun vliegticket aan anderen mogen doorverkopen. Kamp wil via dit gesprek de eventuele gevolgen in kaart brengen.

Dat antwoordt Kamp op vragen van PvdA-kamerleden Jacobi en Monasch. De Kamerleden stelden hun vragen mede naar aanleiding van het initiatief van TradeYourTrip, dat een platform, en verdienmodel heeft ontwikkeld zodat consumenten bij annulering van een vliegreis hun losse vliegtickets kunnen overdragen aan een ander. Deze restrictie geldt niet voor pakketreizen.

Volgens Kamp geldt voor de verkoop van losse vliegtickets contractsvrijheid. De contractuele relaties tussen de vervoerder en passagiers zijn doorgaans gebaseerd op niet-bindende internationale resoluties en aanbevelingen van IATA, de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen. In navolging van de aanbeveling van IATA dat tickets niet kunnen worden doorverkocht, hebben airlines wereldwijd de doorverkoop van tickets in hun algemene vervoersvoorwaarden verboden.

Betrouwbaar
De minister ziet nog wel wat hobbels die genomen moeten worden. Er moet volgens hem worden gekeken naar de betrouwbaarheid, fraudegevoeligheid en prijseffecten voor de consument van een dergelijk systeem.
Ook moet worden gekeken naar de risico’s van misbruik en prijsopdrijvende effecten door aanbieders. Kamp: ‘Hierbij dienen de internationale effecten te worden meegewogen. Enerzijds gaat het dan om de mogelijkheid dat doorverkoopsites vanuit derden landen consumenten benaderen. Anderzijds moeten we ervoor waken dat we een gelijk speelveld van de normale ticketverkoop voor luchtvaartmaatschappijen blijven garanderen.’

Daarnaast moeten de administratieve lasten en de impact van een dergelijke maatregel op de business modellen van airlines in beeld worden gebracht. ‘Verder moeten we uitzoeken wat de implicaties zijn voor de luchtvaartbeveiliging en luchtvaartveiligheid. Tijdige beschikbaarheid en absolute betrouwbaarheid van passagiersgegevens zijn essentieel. De beschikbaarheid van de juiste passagiersgegevens is ook noodzakelijk voor de communicatie met de passagier over eventuele vluchtwijzigingen.’

(Visited 365 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel