Hertz vraagt surseance in VS; geldt niet voor Europa - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties

Hertz vraagt surseance in VS; geldt niet voor Europa

Door: | 23 mei, 2020

Autoverhuurder Hertz heeft zaterdag faillissement aangevraagd in de Verenigde Staten en Canada. Hertz heeft een vrijwillige aanvraag gedaan voor bescherming onder Chapter 11. Dat betekent dat de onderneming onder toezicht van de overheid probeert te herstructureren of te reorganiseren.

De faillissementsaanvraag geldt alleen voor Noord-Amerika en is niet van toepassing op de belangrijkste markten, zoals Europa, Australië en Nieuw-Zeeland.

Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Hertz kampte al voor het uitbreken van de coronacrisis met hoge schulden. De crisis zelf heeft vervolgens het laatste duwtje gegeven.
De omzetdaling is ‘plotseling en dramatisch’, meldt het bedrijf, dat ondanks de huidige aanvraag wil doorgaan met de activiteiten.

Herz zocht al in het eerste kwartaal van 2020 herfinanciering van korte termijnschulden. Het bedrijf had in april al uitstel van betaling gekregen. De deadline hiervan verliep vrijdag.
Aangezien Hertz het grootste deel van zijn geld verdient tijdens de lente en in de zomermaanden, was al voorzien dat aanhoudende stagnatie in de reisindustrie onherstelbare schade zou toebrengen aan het bedrijf.

Op het faillissementsverzoek in de VS en Canada is het zogeheten ‘chapter 11’ van toepassing. Chapter 11 is een gereguleerd faillissement, wat betekent dat de onderneming onder toezicht van de overheid probeert te herstructureren of te reorganiseren.

Benelux
Voor Azië, Australië/Nieuw-Zeeland en Europa is geen surseance aangevraagd, meldt Henk van den Helder, managing director van Hertz Benelux, tegenover Automoitive-online.
‘De overheidsmaatregelen helpen de Europese business. Ook hebben wij onze eigen financiering  geregeld, we staan op eigen benen.’

Dankzij de versoepelingen van de lockdowns in diverse Europese landen, neemt de vraag naar huurauto’s ook weer toe. ‘In de Benelux komt die vraag van leasemaatschappijen en corporates die nog geen nieuwe auto’s willen inzetten en van particulieren’, aldus Van den Helder. ‘We zijn opgelucht met deze uitkomst. Het geeft Amerika de tijd om een reorganisatie door te voeren en daarna gezond verder te gaan.’

Hertz zegt ondanks de insolventieprocedures gewoon zijn verplichtingen na te komen tegenover leveranciers als klanten. Ook aan de loyaliteitsprogramma’s zou niets veranderen.

Hertz is het op één na grootste autoverhuurbedrijf in de Verenigde Staten en bestaat inmiddels meer dan 100 jaar. Het bedrijf werd in 1918 opgericht in Chicago.

Hertz is samen met Enterprise, Europcar, Avis en Sixt een van de grootste autoverhuurbedrijven ter wereld. Andere merken van het bedrijf zijn Dollar en Thrifty. (Foto Shutterstock)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.