‘Geen noodzaak voor flexibele tickets rond Brexit’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

‘Geen noodzaak voor flexibele tickets rond Brexit’

Door: | 27 september, 2019

In antwoord op vragen van Kamerlid Jan Paternotte (D66) heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bevestigd dat consumenten geen inwisselbare vliegtickets moeten kopen vanwege de Brexit.

Paternotte had de minister gevraagd of zij het eens was met de oproep aan reizigers die rond de Brexitdatum van 31 oktober tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU reizen. In die oproep klinkt het advies om een ticket te kopen waarbij je je geld gegarandeerd terug kunt vragen bij een vertraging of afstel van de reis.

‘Het klonk allemaal als hel en verdoemenis, maar goed beschouwd is er niets aan de hand’, zegt Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR. Volgens de minister is het kopen van flexibele tickets niet nodig. ‘Vanuit het ministerie is er geen aanleiding om Nederlandse reizigers met het oog op de Brexit expliciet vliegtickets met restitutiemogelijkheden te adviseren’, schrijft de minister in haar antwoord.

Zij wijst nogmaals op de zogeheten contingency maatregelen die in EU-verband en door Nederland zijn getroffen. Deze maatregelen zijn voldoende om het luchtvervoer tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk te kunnen continueren in het geval van een no deal Brexit. Daarnaast hebben passagiers bij annulering van de vlucht door een EU-luchtvaartmaatschappij, of door een non-EU luchtvaartmaatschappij die vanaf een EU-luchthaven vertrekt, per definitie recht op restitutie.

Schut onderschrijft dit. Bij een no deal Brexit blijven vergelijkbare passagiersrechten van toepassing zoals nu het geval is. ‘Ook in dat geval wordt er gewoon gevlogen. De basisregels van Europa en de UK veranderen niet na 1 november. In deze contingency maatregelen is onder andere de veiligheid geregeld, maar ook de keuring van toestellen. Voor de luchtvaart verandert er niets. Die afspraken gelden tot 20 oktober 2020. Dus ook na de Brexit is er voldoende tijd om afspraken te maken.’

Lees de complete uitleg van Schut in TravMagazine 39.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel