Fosun waarschuwt voor ‘moeilijkheden’ bij deal met Thomas Cook - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Fosun waarschuwt voor ‘moeilijkheden’ bij deal met Thomas Cook

Door: | 20 augustus, 2019

De geplande herstructurering van Thomas Cook Group onder leiding van grootaandeelhouder Fosun en de banken kan op problemen stuiten. Dat stelde althans Qian Jinnong, de topman van Fosun Tourism Group, dat dinsdag zijn halfjaarcijfers presenteerde.

De topman waarschuwde dat er een kans bestaat dat het Chinese bedrijf niet deelneemt aan de reorganisatie van Thomas Cook.

Zoals bij elke fusie zouden er volgens de topman ‘enkele moeilijkheden’ zijn. Fosun zou met diverse partijen onderhandelen en daarbij ‘goed luisteren’. ‘Er zijn principes voor de langere termijn bij onze investeringen die we niet graag opgeven’, zo wordt de topman in Britse media geciteerd.

Welke eventuele problemen hij ziet, wilde de topman niet toelichten.

Zoals bekend houdt het reddingsplan van Thomas Cook Group in dat Fosun een meerderheid van de touroperator-tak verwerft en een minderheid in de airlines. Samen met de banken zou Fosun zorgen voor circa 900 miljoen Britse pond aan nieuw geld dat het Britse reisbedrijf kan gebruiken om het financieel zwakke winterseizoen te overbruggen en speelruimte te hebben voor investeringen, zoals in eigen hotels.

Belangrijk onderdeel voor het doorgaan van de deal is dat 75 procent van de aandeelhouders instemmen.

Recent heeft de Turkse ondernemer Neset Kockar, oprichter van Anex Group, ruim 8 procent van de aandelen Thomas Cook Group verworven (waarde ruim 10 miljoen pond). Hij zou daarmee een positie willen verwerven om bij de onderhandelingen aan tafel te kunnen zitten.

Fosun Tourism, onderdeel van het conglomeraat Fosun International, maakte het eerste halfjaar van het lopende boekjaar een nettowinst van 63 miljoen euro. Vorig jaar was in dezelfde periode nog sprake van een verlies.

Fosun is eigenaar van Club Med, dat met zijn nieuwe resorts aan de winst heeft bijgedragen.  Dat geldt ook voor het Atlantis Hotel op het eiland Hainan.

In de toekomst wil Fosun nieuwe resorts van Club Med openen in onder andere de Franse Alpen en de Dominicaanse Republiek.

Ondanks de economische tegenwind reizen Chinezen steeds meer. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal buitenlandse reizen van Chinese toeristen volgens Fosun met 14 procent.

(Visited 608 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel