‘FAA zag al na eerste ongeval groot risico voor 737 MAX’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

‘FAA zag al na eerste ongeval groot risico voor 737 MAX’

Door: | 1 augustus, 2019

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA ligt onder vuur na een bericht in de Wall Street Journal in de kwestie rond de Boeing 737 MAX. Al na het eerste ongeval met een toestel van dit type zou de toezichthouder het risico op een tweede ongeval als hoog hebben ingeschaald, alleen kwam het vliegverbod er pas maanden later.

Uit de beoordeling van de FAA na het eerste ongeval bleek dat de kans op een soortgelijke tweede storing zeer aannemelijk was, schrijft de krant op basis van informatie van een FAA-medewerker.

Ondanks grote twijfels bij de FAA (Federal Aviation Administration) werd pas maanden later, na de tweede crash, een vliegverbod voor de 737 MAX van kracht.
Bij de twee ongevallen in Indonesië en Ethiopië in oktober en maart kwamen bij elkaar 236 mensen om het leven. Volgens het krantenbericht vond de FAA een waarschuwing aan piloten aanvankelijk voldoende.
Boeing moest tien maanden de tijd krijgen voor aanpassingen aan de besturingssoftware MCAS. Dit programma geldt als de mogelijke oorzaak van het neerstorten van beide toestellen. Het zou de neus van de toestellen automatisch omlaag hebben gestuurd.

De FAA stond al langer onder zware kritiek omdat het bij de toelating van de 737 MAX belangrijke veiligheidsproeven aan Boeing zelf overgelaten zou hebben. Tegen de toezichthouder en de vliegtuigbouwer wordt daarom een onderzoek ingesteld.
De FAA was niet bereikbaar voor een commentaar, meldt de krant.

De Wall Street Journal meldde eerder al dat de FAA in veel gevallen niet zelf tests bij nieuwe toestellen uitvoert, maar deze overlaat aan de vliegtuigbouwer zelf. Dat is het gevolg van gebrek aan mankracht bij de toezichthouder.

(Visited 220 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel