
Millennials, de generatie die is geboren tussen 1981 en 2000, laten zich bij hun zoektocht naar een vakantie vooral leiden door tips van vrienden, familie en social media. Een authentieke belevenis staat bovenaan hun wensenlijst. De reisbestemming is bij deze digitale generatie belangrijker dan de reiskosten.
Dat blijkt uit het Millennial Traveller-onderzoek van Expedia, dat donderdag in Amsterdam werd gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Future Foundation in tien landen, waaronder Nederland. Het rapport geeft inzicht in de reistrends en het reisgedrag van millennials, een generatie die is geboren tussen de jaren 1981 en 2000, ook wel bekend als generatie Y.
Onafhankelijk
Het onderzoek onderstreept dat millennials op zoek zijn naar avontuur, authenticiteit en onafhankelijkheid’, zegt René Nieuwmans, Head of Commercial Benelux bij Expedia. ‘Reizen is een belangrijke manier om daar invulling aan te geven. Het is voor ons belangrijk inzicht te hebben in de wensen van reizigers in alle leeftijdsgroepen, ook die van de millennial reiziger. Deze laten een stukje van de toekomst van reizen zien. Studies als deze, gecombineerd met patronen in boekingsgegevens, helpen ons om reizigers beter van dienst te kunnen zijn, onze diensten te verbeteren en om te innoveren in technologie. Het gaat erom dat we kunnen anticiperen op de behoeften van de toekomstige reizigers.’
Expedia onderscheidt zes profielen van de Nederlandse millennial op basis van de manier waarop deze naar een vakantie zoekt.
De ‘close networker’ (33 procent): deze groep zoekt een reis op basis van wat anderen adviseren via social media. Vrienden en familie zijn voor 41 procent van deze groep de meest invloedrijke bron.
De ‘global seeker’ (19 procent): een groep die zich extreem goed inleest en gemiddeld 5,2 bronnen, zoals experts en social media, raadpleegt alvorens een vakantie te boeken. Nederlandse millennials raadplegen gemiddeld 1,5 bronnen meer tijdens hun voorbereiding.
De ‘direct booker’ (18 procent): deze groep verdiept zich vooral in het aanbod van online reisorganisaties.
De ‘price comparisor’ (13 procent): deze millennial kijkt vooral naar prijs en oriënteert zich vooral op prijsvergelijkingssites.
De ‘blog believer’ (9 procent): deze groep haalt reisinspiratie vooral uit reisblogs en zoekt online meer naar beeldmateriaal en video’s.
De ‘traditional’ (8 procent): deze kleine groep millennials zoekt advies van een reisbureau.
Foto: René Nieuwmans, Head of Commercial Benelux bij Expedia.