Europese Unie publiceert lijst met 14 ‘veilige landen’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

1 Reactie

Europese Unie publiceert lijst met 14 ‘veilige landen’

Door: | 30 juni, 2020

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over een lijst van zogeheten ‘veilige landen’. Op de lijst staan momenteel veertien landen, waarvan de inwoners vanaf 1 juli het Schengengebied weer in mogen reizen.

Ook EU-burgers kunnen dan weer naar die landen buiten de Unie toe, mits het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies versoepelt. De VS en Turkije zijn de grote afwezigen op de lijst vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen.

Dat melden onder andere de NOS en NU.nl.

Het gaat om veertien landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea. De gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus was hier op 15 juni vergelijkbaar of beter dan gemiddeld in de EU.
Ook China staat op de lijst, maar van dat land is het nog niet duidelijk of het reizigers uit de EU wil toelaten.

De EU-landen konden het vorige week niet eens worden over de lijst. Het was volgens ingewijden een strijd tussen rekkelijken en preciezen. De rekkelijken wilden zoveel mogelijk burgers uit landen toelaten, ook al was de corona-uitbraak in die landen nog niet onder controle. De preciezen stonden op de rem en eisten harde garanties dat het virus niet via een omweg opnieuw zou worden geïmporteerd.

Griekenland was een van de rekkelijke landen. Het wil zo snel mogelijk weer toeristen ontvangen en ziet dat het nog niet stormloopt met het aantal boekingen. Ook Italië en Spanje zien de toeristen graag weer komen, maar ook de zekerheid dat die niets onder de leden hebben.

Het verzet van de preciezen werd aangevoerd door Polen. Het land is niet hard getroffen door het virus en dat wil het zo houden. De Polen eisten garanties, ze wilden de zekerheid dat de coronacijfers betrouwbaar zijn. Ze werden daarbij gesteund door Denemarken en Oostenrijk.

Bulgarije verdedigde tevergeefs de belangen van Turkije. Volgens diplomaten in Brussel viel het land af omdat het land de epidemie nog niet voldoende onder controle heeft, schrijft de NOS.
De volgende update van de lijst is in principe over 14 dagen. (Foto Shutterstock)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Frank Oostdam

    De conclusie in dit artikel dat eu burgers dan ook weer naar deze landen kunnen reizen is niet juist. Nederland beslist namelijk vervolgens welke van deze landen morgen op geel gaan. Dit is de “inreislijst”! Het “uitreislijstje” volgt morgen. Wordt geen lang lijstje!

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.