Europees Parlement stemt over pakketreizen - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Europees Parlement stemt over pakketreizen

Door: | 27 oktober, 2015

Vandaag (dinsdag 27 oktober) stemt het Europees Parlement over de nieuwe Richtlijn Pakketreizen. De verwachting is dat de nieuwe regels zonder problemen zullen worden aangenomen.

‘Vervolgens moet deze Richtlijn Pakketreizen worden gepubliceerd in het EU-blad’, legt Frank Radstake van de ANVR uit. ‘Dat gebeurt waarschijnlijk nog net dit jaar en anders begin 2016. Dan hebben de lidstaten 24 maanden de tijd om de regels te vertalen in eigen nationale wetgeving. Vervolgens heeft het bedrijfsleven zes maanden om zich daaraan aan te passen. Het duurt dus tot de zomer van 2018 voordat de nieuwe richtlijn van toepassing is op de Nederlandse reisbranche.’

De Richtlijn Pakketreizen beoogt ook ‘nieuwe’ door internet ontstane reisvormen te reguleren. Daarbij worden de volgende categorieën onderscheiden:
Pakketreis – hotel plus vervoer georganiseerd door een touroperator, eventueel met andere diensten zoals autohuur.
Maatwerkpakketten – de reiziger koopt een aantal reiscomponenten online of offline bij één aanbieder (oftewel: dynamic packaging).
Gekoppeld reisarrangement – de reiziger boekt een reiscomponent en wordt uitgenodigd bij een andere aanbieder ook iets te boeken. Als dat binnen 24 uur gebeurt is het een gekoppeld reisarrangement.
Click-throughs – de naam, de betalingsgegevens en het e-mailadres van de reiziger worden overgedragen van de ene aanbieder naar de andere aanbieder.

Onomstreden zijn de regels niet. Zo is het vrij gemakkelijk om de definitie van click-throughs te omzeilen, waardoor aanbieders van dergelijke reizen niet gebonden zijn aan dezelfde strenge regels als organisatoren van pakketreizen. En dat vindt de ANVR oneerlijk.

Wie meer informatie wil over de nieuwe regels kan terecht bij het TravConnect-evenement op woensdag 28 oktober vanaf 15:30 uur bij La Gro Advocaten in Alphen aan de Rijn (mail naar redactie@travmagazine.nl als je daar bij wilt zijn) of een van de workshops die ANVR organiseert over dit onderwerp op 3 en 5 november op het kantoor van de ANVR, tussen 15:00 en 17:00 uur (alléén voor ANVR-leden en vooraf aanmelden is noodzakelijk).

Deel dit artikel