Duitse overheid helpt Cook-dochter Condor met krediet - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Duitse overheid helpt Cook-dochter Condor met krediet

Door: | 25 september, 2019

De Duitse overheid schiet vakantievlieger Condor te hulp met een overbruggingskrediet voor de winter van 380 miljoen euro. Dat heeft de Duitse minister van economische zaken, Peter Altmaier, laten weten, meldt het Duitse ARD.

De Duitse overheid en de deelstaat Hessen gaan het krediet voor zes maanden samen opbrengen. Ondertussen vinden de eerste gesprekken met potentiële kopers plaats. Het besluit moet nog wel door de Europese Commissie worden goedgekeurd.

Condor werd maandag meegesleurd in het faillissement van Thomas Cook Plc, dat een aandeel van 49 procent in de airline had.

‘De 4.900 medewerkers, partners en klanten van Condor zijn de regering en de deelstaat dankbaar. Condor is een gezond en winstgevend bedrijf, dat dit jaar een positief resultaat zal behalen’, zegt Condor-topman Ralf Teckentrup. Hij benadrukt dat Condor uitsluitend in de problemen is geraakt door het omvallen van Thomas Cook Plc.

De financiële buffer die Condor voor komende winter had opgebouwd, is verdwenen in de zakken van Thomas Cook. Vandaar dat de airline een overbruggingskrediet nodig heeft. ‘In de zomer heeft een bedrijf als Condor geen hulp nodig.’

Touroperators
Bij Condor hadden passagiers van Thomas Cook, die momenteel uit juridisch oogpunt niet naar hun bestemming gevlogen mogen worden, een aandeel van een kwart. De rest van de capaciteit was voor andere touroperators en losse stoelen.
De verkoop van losse stoelen was de afgelopen dagen sterk teruggelopen. Het krediet moet klanten weer vertrouwen geven.
Duitse touroperators die met Condor vliegen, halen opgelucht adem. Volgens Teckentrup is Condor niet te vergelijken met Air Berlin, omdat Condor winst maakt. Condor behaalde vorig boekjaar een operatieve winst van 43 miljoen euro.

Er zijn al gesprekken gaande over een overname. In het verleden toonden het Duitse TUI en Lufthansa belangstelling. Zonder de vele passagiers van Thomas Cook zou Condor niet meer interessant zijn voor Lufthansa. Lufthansa richt zich voor vakantievervoer op zijn eigen  lowcost-dochter Eurowings, dat zich sinds kort focust op de verre bestemmingen vanaf München en Frankfurt.

Deel dit artikel