Duitse minister werkt met vakantielanden aan grensopening voor zomer - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties
Extreme hitte in Spanje

Duitse minister werkt met vakantielanden aan grensopening voor zomer

Door: | 20 mei, 2020

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, hoopt dat de grenzen voor vakantiegangers nog in de zomer stapsgewijs geopend kunnen worden. Maas heeft overleg gevoerd met zijn EU-collega’s uit tien populaire vakantielanden over opening van de grenzen. Hij overweegt dat ook voor enkele individuele niet-EU-landen.

Dat melden onder andere de nieuwsdienst Deutsche Welle en de tv-zender ARD.

Maas is van plan de wereldwijde reiswaarschuwing, die in Duitsland nog steeds geldig is tot 14 juni, allereerst voor alleen de landen van de Europese Unie (EU) op te heffen. Hij wil deze vervangen door individuele reisadviezen voor de afzonderlijke landen. Hierbij wordt dan gewezen op de verschillende risico’s per land.

Op basis hiervan kunnen reizigers afwegen waar ze naartoe kunnen, wat ze op de bestemming kunnen verwachten en waar ze beter niet naartoe kunnen gaan.

Bij het overleg met de tien populaire vakantielanden voor Duitsers ging het om de vraag hoe de corona-gerelateerde grenscontroles en quarantainevoorschriften kunnen worden afgeschaft en hoe de gezondheidsbescherming op de bestemmingen kan worden gegarandeerd.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken overweegt ook om de reiswaarschuwing op te heffen voor individuele landen buiten de EU, zoals Turkije. De DRV, het Duitse zusje van de ANVR, heeft dergelijke bilaterale afspraken verwelkomd als een ‘belangrijke stap in de goede richting’.

Het overleg vond plaats per videoconferentie met Bulgarije, Griekenland, Italië, Kroatië, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje en Cyprus. Met andere landen als Frankrijk en Zwitserland volgt woensdag nader overleg.

Er is nog veel werk aan de winkel voordat de buitenlandse vakanties van start kunnen gaan. Eerst moeten de grenzen van Duitsland met de buurlanden worden geopend. Maas streeft naar half juni.
Daarnaast moet de quarantaineverplichting van twee weken, die sommige landen hanteren voor buitenlandse bezoekers, worden opgeheven. Tenslotte zou ook de wereldwijde reiswaarschuwing vanaf 15 juni moeten vervallen.

‘We kunnen niet voor de hele wereld een permanente reiswaarschuwing handhaven’, zegt Maas. De politicus benadrukte echter opnieuw dat de zomervakantie niet hetzelfde zal zijn als vóór de coronacrisis. Na de wekenlange grenssluitingen zal het niet opeens ‘business as usual’ zijn. Er zullen beperkingen zijn op de stranden, in restaurants en in binnensteden.’

In reisadviezen komt veel informatie over de lokale hygiënevoorschriften, de besmettingssituatie en de vraag of je als vakantieganger welkom bent. De DRV, de Duitse ANVR, heeft samen met andere partijen concepten gepresenteerd, onder andere voor de gezondheidsbescherming voor reizigers vanaf de boeking in het reisbureau tot de vliegreis, de bustransfer en het verblijf in het hotel. (Foto Shutterstock)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.