BREAKING: Doek valt voor Thomas Cook Plc. - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

BREAKING: Doek valt voor Thomas Cook Plc.

Door: | 23 september, 2019

Het doek is gevallen voor Thomas Cook Plc. Het reisconcern is er op het laatste moment niet in geslaagd het benodigde extra krediet van 200 miljoen pond rond te krijgen, waar de banken om hadden gevraagd.

Thomas Cook heeft het afgelopen weekend tot het laatste moment onderhandeld met schuldeisers en banken om het eerder afgesproken plan voor herfinanciering met 900 miljoen Britse pond zeker te stellen. Zondagavond laat werd al duidelijk dat het oudste reisbedrijf van de UK het niet ging redden omdat banken en aandeelhouders hun poot stijf hielden. ‘Alleen een wonder kan Thomas Cook nog redden’, schreef het Britse Sky News zondagavond laat.
In een verklaring noemt Peter Fankhauser, CEO van Thomas Cook, de ineenstorting van het bedrijf ‘erg spijtig’.

Het eerder afgesproken reddingsplan van Thomas Cook Group houdt in dat de Chinese investeerder Fosun een meerderheid van de touroperator-tak zou verwerven (75 procent) en een minderheid in de airlines van Thomas Cook (25 procent). Volgens het afgesproken plan zou Fosun samen met de banken zorgen voor circa 900 miljoen Britse pond aan nieuw geld, in ruil voor aandelen.
Fosun en de banken zouden ieder 450 miljoen pond neertellen. De banken zouden de zeggenschap krijgen bij de airline-tak en een aandeel krijgen van 25 procent in de touroperator.
Fosun is al jaren aandeelhouder van Thomas Cook Group (18 procent) en is tevens eigenaar van Club Med.

Vorige week werd bekend dat de banken eisten dat Thomas Cook zelf voor een aanvullend krediet 200 miljoen pond moest zorgen, dat zo nodig aangesproken kon worden.
Hiermee wilden de banken zekerstellen dat er bij onverwachte calamiteiten in het financieel zwakke winterseizoen voldoende kapitaal voor handen zou zijn. Daarbij speelt mee dat de Brexit mogelijk voor problemen op de Britse markt kan zorgen.

Het reisconcern is er niet in geslaagd de benodigde financiële zekerstelling van 200 miljoen pond extra rond te krijgen.
De vraag is hoe het nu verder gaat met de oudste touroperator ter wereld, die in 1841 werd opgericht. Eerder al toonde de Zweeds-Duitse investeerder Triton belangstelling voor de winstgevende Scandinavische tak van Thomas Cook. Triton verwierf eerder dit jaar Sunweb en Corendon, onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten.
Ook toonde TUI fly belangstelling voor de Duitse vakantievlieger Condor, onderdeel van Thomas Cook Airlines.

Thomas Cook heeft circa 22.000 medewerkers in dienst, van wie 9.000 in de UK. Het reisbedrijf heeft een omzet van 9 miljard pond per jaar. Het concern heeft 19 miljoen passagiers per jaar, in 16 landen.
In mei dit jaar rapporteerde Thomas Cook een verlies van 1,5 miljard pond over de eerste helft van het financiële boekjaar. Hiervan werd 1,1 miljard veroorzaakt door de eenmalige afschrijving van de waarde van My Travel, dat in 2007 werd overgenomen en dat sindsdien als een financiële molensteen om de nek van Thomas Cook hing.

Bij Thomas Cook Nederland werken een kleine 200 mensen. De omzet in Nederland in boekjaar 2017 bedroeg 322 miljoen euro. In dat jaar vervoerde Thomas Cook Nederland 562.000 passagiers (bron: Top 50 TravMagazine).

Deel dit artikel