Crisisberaad bij Thomas Cook over extra krediet - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Crisisberaad bij Thomas Cook over extra krediet

Door: | 22 september, 2019

De top van Thomas Cook is zondag in Londen bijeen om de financiële kloof te dichten die vorige week ontstond toen geldschieters een extra krediet van Thomas Cook zelf verlangden.

Er wordt onder andere met schuldeisers gesproken. De crisis baart zowel consumenten als zakelijke partners zorgen. De Britse reisbranche en vakbonden hebben de Britse regering gevraagd het reisbedrijf financieel te ondersteunen. Een mogelijkheid zou zijn dat de regering garant staat voor de extra financiering van 100 tot 200 miljoen pond.

Thomas Cook verkeert in acute financiële problemen nu een eerder reddingsplan van het Chinese Fosun en de banken op losse schroeven is komen te staan. Volgens het plan investeren Fosun en de banken samen 900 miljoen pond in de overname van Thomas Cook in ruil voor aandelen. Fosun, tevens eigenaar van Club Med, zou daarmee driekwart van de touroperator-tak van Thomas Cook in handen krijgen en de banken driekwart van de luchtvaarttak van het bedrijf.

Buffer
Vrijdag bevestigde Thomas Cook dat de banken eisen dat Thomas Cook zelf met een extra krediet van 200 miljoen pond, ofwel 226 miljoen euro, zou komen voor het komende winterseizoen. Thomas Cook was hierover al in gesprek met enkele banken. Het geld is bedoeld als extra buffer in het winterseizoen, waarin touroperators traditioneel weinig cashflow hebben, en zou niet direct worden aangesproken. Dat krediet zou in de vorm van een bankgarantie verstrekt kunnen worden, dat alleen in noodgevallen aangesproken kan worden.

Volgens het Britse Sky News wordt ook een last minute verkoop van de winstgevende Scandinavische tak van Thomas Cook overwogen, waarvoor investeerder Triton (bekend van de overname van Sunweb en Corendon in Nederland) in het verleden een niet bindend bod had gedaan. Dit zou volgens speculaties het benodigde extra krediet opleveren. Thomas Cook zelf wil hierop niet ingaan.

Strategisch
Ook op zondag was onduidelijk of de Britse regering Thomas Cook zou steunen, zoals de vakbonden en de Labour-oppositie eisen. Minister van Transport Dominic Raab zei tegen de BBC: ‘We gaan niet automatisch geld van de belastingbetaler investeren wanneer bedrijven failliet gaan, hooguit wanneer er een aanzienlijk strategisch nationaal belang is.’

Volgens de vakbonden staan er meer dan 20.000 banen op het spel, waaronder 9.000 in de UK. Bovendien zou het voor de Britse overheid goedkoper zijn om Thomas Cook te steunen via een kredietgarantie, gezien de hoge kosten voor het terughalen van toeristen in geval van faillissement.

Volgens berichten in de media zijn momenteel 500.000 tot 600.000 passagiers met Thomas Cook onderweg, waarvan circa de helft uit Duitsland en ongeveer 150.000 tot 180.000 uit Groot-Brittannië. Een eventueel faillissement kan leiden tot de grootste repatriëringsactie van na de Tweede Wereldoorlog.

Tunesië
Ondertussen haalt hotel Les Orangers Beach Resort in Hammamet in Tunesië de Britse krantenkoppen. Het hotel zou vrezen dat de reisorganisatie de verschuldigde reissom niet kan betalen en dreigde de kosten daarom op hotelgasten te verhalen. Thomas Cook betaalt de hotels in het algemeen twee maanden na hun vertrek.
Hotelgasten mochten het hotel niet verlaten voordat zij de reissom hadden voldaan. Deze weigeren dat omdat ze van tevoren al alles aan Thomas Cook hebben betaald.
Volgens woordvoerster Hanita van der Meer is de zaak inmiddels opgelost. ‘Het is verboden dat hotels kosten verhalen op de klant, dat is contractueel vastgelegd. Onze reisleiding heeft dat inmiddels opgelost.’

Aanstaande vrijdag is er een al langer geplande cruciale bijeenkomst van schuldeisers van Thomas Cook, waarin over de oorspronkelijke herfinanciering door Fosun en de banken wordt gesproken.

Deel dit artikel