
De ANVR vervult met het team van inhoudelijk specialisten op kantoor – en uitgebreide ondersteuning vanuit bestuur, platforms en commissies – tenminste een drietal rollen. Zo biedt de ANVR als keurmerk belangrijke zekerheden voor de reiziger, zijn we als werkgeversorganisatie samen met de vakbonden verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden van vele duizenden reisprofessionals én komen we als brancheorganisatie op voor de belangen van de reisbranche in het algemeen en de ANVR reisondernemingen in het bijzonder.
Dat laatste noemen we meestal lobby en belangenbehartiging. Van oudsher misschien wel de belangrijkste taak van een brancheorganisatie. Dat doen we heel vaak als ANVR zelf en rechtstreeks, maar nog veel vaker via en in samenwerking met andere partijen. Soms vormen we (tijdelijke) coalities met andere brancheorganisaties, zoals een paar jaar geleden met Thuiswinkel, InRetail en Techniek Nederland over allerlei zaken die specifiek de retail raken. En als het gaat over het aanpakken van de onnozele reclameverboden kijken we of we kunnen samenwerken met andere sectoren die ook daardoor geraakt worden.
Maar meestal werken we aan coalities met andere partijen in meer formele samenwerkingsverbanden en verenigingen. De meeste ANVR-leden weten wel dat we als reisbrancheorganisatie zijn aangesloten bij ECTAA, de Europese koepel van touroperators en reisagenten. Eigenlijk een must-have voor elke belangenbehartiger van reisbedrijven, omdat bijna alle wet- en regelgeving specifiek relevant voor reisondernemingen uit Brussel komt. Denk daarbij aan de herziening van de richtlijn pakketreizen, de aanpassingen aan de passagiersrechtenverordeningen of de aankomende Greens Claims Directive. Daar gaan we het de komende periode nog veel vaker over hebben natuurlijk.
Maar ANVR is ook lid van De Nederlandse Associatie, een branchevereniging van verenigingen. Daar werken we samen aan allerlei onderwerpen die van belang zijn om als (branche-)verenigingen zo goed mogelijk de belangen te kunnen dienen van de aangesloten ondernemers.
En minstens zo belangrijk is ons ANVR-lidmaatschap van VNO-NCW. Vanwege het feit dat VNO-NCW en MKB-Nederland één gezamenlijk bureau hebben voor alle werkzaamheden kunnen we zo de belangen dienen van al onze leden, groot en klein. Daar waar ECTAA belangrijk is voor alle zaken die reisbedrijven raken omdat ze reisbedrijf zijn, is de Nederlandse koepel belangrijk voor alle dingen die reisondernemingen raken omdát ze ondernemer zijn.
We nemen met de medewerkers van het secretariaat dan ook deel aan het algemeen bestuur, aan verschillende werkgroepen, commissies en platforms, bijvoorbeeld op het gebied van consumentenzaken, onderwijs en duurzaamheid. Daarnaast werken we samen met andere toeristische sectoren in het platform Gastvrij Nederland. Mocht je als ondernemer tegen dingen aanlopen die je beperken in je ruimte om te ondernemen, zoals bijvoorbeeld de doorgeslagen regeldruk vanuit de overheid, meld het dan bij ons, zodat wij het ook weer kunnen meenemen ‘naar de Malietoren’. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we de lobby voor onze leden, MKB én groot, zo goed mogelijk kunnen blijven uitvoeren.
Frank Radstake
Directeur ANVR
frank@anvr.nl
Frank Radstake schrijft als directeur van de ANVR maandelijks een column voor TravMagazine waarin hij zijn licht laat schijnen over de (internationale) reiswereld.