Column: relevantie - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: relevantie

Door: | 5 januari, 2020

Volgens een hardnekkige anekdote werden in de restaurants van Van der Valk vroeger met opzet kleine borden gebruikt. Op die manier leek het stuk vlees dat erop lag naar verhouding veel groter.

Zoals zo vaak moet je dergelijke geruchten nooit doodchecken, want dan houd je op termijn geen leuke borrelpraat meer over.

In ieder geval paste Bart Meijer, die als beursmanager hard bezig is de Vakantiebeurs om te vormen, vorig jaar dezelfde truc toe. Hij gooide een paar hallen dicht, waar het de laatste jaren toch al stil was, en propte alle exposanten en bezoekers in de overgebleven hallen. Het gevolg: veel gezelligheid, drukte en kortere loopafstanden. Missie geslaagd, zou ik zeggen.

De volgende stap is de beurs meer relevantie geven. De tijd van meisjes die op de stands folders uitdelen is voorgoed voorbij. Een beurs moet relevantie hebben, moet iets toevoegen.
Wat dat betreft is de ITB, de jaarlijkse vakbeurs in Berlijn, een goed voorbeeld. Het aanbod bestaat, naast een beursvloer met 27 hallen, uit een uitgebreid nevenprogramma met sprekers van naam en een afdeling IT om jaloers op te worden.
Ik geef toe, gezien de omvang van die beurs, die zich vooral richt op internationale vakbroeders, is het appelen met peren vergelijken. De Berlijnse beurs trok vorig jaar ruim 160.000 bezoekers, van wie 113.500 vakbezoekers.

Nederland heeft als klein land een veel kleinere basis dan de ITB in het grote Duitsland. Toch hebben we iets om trots op te zijn: de Vakantiebeurs draagt al jarenlang het predicaat ‘grootste consumentenbeurs van Europa’. Ofwel, waarin een klein land groot kan zijn (het afgelopen jaar telde de beurs ruim 103.000 bezoekers).

Met de tweede editie van het Travel Congress, de banenmarkt, meer presentaties op de beursvloer en de B2B-Zone is beursmanager Meijer al behoorlijk op de goede weg om relevantie toe te voegen.
Nog even en de Vakdag wordt dusdanig druk, dat een tweede Vakdag nodig is. En misschien moeten die hallen dan ook weer open, hoewel dat laatste volgens mij geen doel op zich moet worden. Je loopt al meer dan genoeg op zo’n beurs.

Kom in ieder geval naar de Vakdag, want elkaar ontmoeten en netwerken vormen ook een belangrijk onderdeel van de Vakantiebeurs. En vergeet op woensdag 15 januari vooral niet te gaan kijken bij de bekendmaking van de beste ZRA’s van Nederland. Dat gebeurt vanaf 16.15  uur in het Experience Theater (hal 11).

Voor nieuwjaarswensen is het dan al wat laat. Daarom wens ik u vanaf deze plaats, namens het hele team van TravMagazine, een mooi en gezond 2020.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel