Column: hoezo samen? - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: hoezo samen?

Door: | 15 mei, 2020

Samen overwinnen wij de coronacrisis, hoor ik Mark in mijn achterhoofd zeggen. Inderdaad, solidariteit moet er zijn. Het angstbeeld van koelwagens naast een mortuarium flitst door mijn hoofd, dat wil niemand. Gelukkig lijkt de situatie steeds meer onder controle te komen, uiteraard een hele schrale troost voor de getroffenen.

Dat maakt het ook zo moeilijk om kritisch te zijn, maar ja, ik ben ook maar een mens.
Na ruim 25 jaar hard werken, hebben we een mooi bedrijf opgebouwd, stapje voor stapje naar de positie waar we nu zijn. Marktleider en de belangrijkste informatiebronnen voor de reisindustrie. En met mij hebben veel bekenden en vrienden in de reisindustrie keihard gewerkt om iets moois op te bouwen, en om daarna van een welverdiende oude dag te kunnen genieten, onder het moto ‘mijn bedrijf is mijn pensioen’.

En nu heb ik, en misschien u ook wel, zakelijke (misschien wel) terminale kanker. Dus redt ons, we zouden het toch samen doen. Solidariteit overwint de coronacrisis is het credo. Het is allang niet alleen maar een medische crisis, maar ook een economische. We worden in ons voortbestaan bedreigd.

Ik stel daarom het volgende voor: van elke geboekte reis betalen we 50 procent terug aan de klant. Waar staat dat tijdens een pandemie onze klanten geen schade zouden mogen lijden? En solidair als we zijn, gaan al onze gasten daar natuurlijk mee akkoord. Ze hebben tenslotte ook geklapt voor de gezondheidszorg.

Alle gepensioneerden leveren daarna uit solidariteit 30 procent van hun pension boven de 500 euro in. Kijk, dat is nog eens een gebaar. Ons pensioen is verdwenen, dus misschien houden wij dan iets over.

Uiteraard leveren alle ambtenaren en medici die boven de 60 K verdienen ook 25 procent in, en in tijden van een pandemie begrijpt elke beroepsgroep dat we het samen moeten doen. Uiteraard willen de politici over 2020 helemaal geen salaris en daarna de helft. Die doen het gewoon een jaartje van de onkostenvergoeding. Dan is er wat geld om de zwaarst getroffen ondernemingen in Nederland te helpen, zodat zij niet failleren, en er voor het personeel en de ondernemers nog perspectief is.

Weet u, we doen helemaal niks samen. Klanten dreigen aangemoedigd door een wereldvreemde EU-commissaris dat ze nu hun geld terug willen. Zo van: het is mijn geld en de pandemie is jouw probleem. Hoe dom is deze dame die daar in Brussel verzekerd is van twee keer modaal en een onkostenvergoeding waar wij prima van zouden kunnen rondkomen.

Ja, bovenstaand is doordrenkt met sarcasme, boosheid, teleurstelling en verbijstering. Ik ben woest.
Maar nog steeds ga ik dat niet hardop zeggen. Hoe kun je zakelijk verlies vergelijken met persoonlijk verlies, ik zou niet durven. Dat zal de zekere mening zijn van alle mensen die een veilige baan hebben en lachen om mijn gedachte dat we het samen moeten doen.
Ga lekker los op social media, en delen is lief. Ik lees dat toch niet.

Blijf gezond!

#Hoezosamen?

Deel dit artikel

Reacties

 1. Ivo ten Broek

  Volledig mee eens. Klasse!!! Meerwerk kosten? Zijn wij debet aan deze crisis, nein. Gedeelde smart. Ik had een reactie gestuurd in deze strekking op het bericht van de heer Oostdam. Wij creeren reizen van A tot Z, niet retour van Z weer terug naar A: de gast, ja de persoonlijke enquete komt weer terug bij A na afloop van de genoten vakantie, maar de rest van het proces is klaar bij Z.
  Moeten wij als branche voor niets werken? Waar staat in de koopovereenkomst dat wij alles bij een pandemie moeten terug betalen? Nergens. Tijd voor nieuwe wet- en regelgeving. Mevrouw de eu commisaris… Ik vind overigens dat we goed verenigds zijn, nu mogen we ook de volgende stap zetten. Vraag, wat als wij alles stopzetten, alle werkzaamheden dioe we nu doen? En waarom zouden we dat niet doen als we geen vergeoding krijgen, linksom of rechtsom, van de gasten, staat en wij zelf. Alleen dan kunnen we overleven, wat tercht is.
  Harte Groet Ivo ten Broek

 2. Carmen

  Helemaal eens! De grootste patiënt die op de IC ligt is onze economie en daarmee al die mooie bedrijven groot en klein die met bloed zweet en tranen door hard werken opgebouwd zijn en inmiddels hard aan reanimatie toe zijn voordat ze het loodje leggen en alle eigenaren en werknemers in hun teloorgang meesleuren.

 3. Hans

  Tom, ik denk dat jij ook een rondje Op1/Beau moet gaan doen.
  Deze spiegel mag Nederland best voorgehouden worden.
  Frank Oostdam is bezig met het besef bij de overheid, jij bent onze stroman-van-de-balie die wat oogklepjes moet wegsmelten. ik herinner me nog je Alberto Stegeman-duel…
  Groet van een voormalig reisgenoot op de allereerste MenOnly (weet je nog?)

 4. Peter van Limburg

  Beste Tom,

  de spijker op zijn kop! Helemaal waar en tekenend voor de 2-deling die zich nu in onze maatschappij voltrekt. Diegenen met een “vast” inkomen en relatieve inkomenszekerheid versa degenen die elke dag weer op nul beginnen en het moeten waarmaken/verdienen. Helaas is het in onze ( en de nodige andere branches) de dag op nul beginnen en er ook op eindigen. Dag in dag uit…. We zitten dus zeker niet allemaal in hetzelfde schuitje!
  En dan te lezen dat Europese “toppolitici” zwaaien met regels die nooit geschreven zijn voor een situatie als de huidige. Alle complimenten voor de manier waarop jij verwoord hebt wat velen van ons vinden/denken.